Efter att 2010-2014 varit minister i Alliansregeringen, först som IT- och regionminister och sedan som IT- och energiminister har Anna Karin Hatt varit vd för tjänsteföretagens arbetsgivar- och intresseorganisation Almega.
Nu har hon efterträtt Anders Källström som koncernchef och vd för LRF. Han hade då haft den posten i tio år.
Anna Karin Hatt har ända sedan barnsben haft en relation till LRF.
– Jag växte upp på ett lantbruk i småländska Mosshult som drevs av min mamma. Där hade hon mjölkkor, odlade spannmål och bedrev också skogsbruk, berättar Anna Karin.
Numera är det en av hennes bröder som driver gården.
– Den är som en oas för vår familj och mina barn säger att det är härifrån de kommer.
Istället för att bli lantbrukare blev det politiken som lockade henne.
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och via politiken kunde jag arbeta med sådant.
Som barn har hon en hel del minnen från LRF-möten som familjen var med på och som minister hade hon också mycket kontakt med LRF.
– Då i form av att de uppvaktade mig i olika frågor. Som vd för LRF blir det nu jag som kommer att ha den rollen gentemot regeringen.
Hennes förhoppning är att LRF ännu tydligare ska kunna bidra till att Sverige får världens modernaste landsbygd och grönaste städer.
– Jag brinner för att ersätta fossil energi med förnybar, och att det, speciellt i de mindre företagen, ska bli lättare att anställa, inte minst unga och människor med utländsk bakgrund, säger hon.
Vid besöket i Skellefteå träffade hon bland andra Lotta Folkesson, ordförande för LRF Västerbotten och Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten.
En fråga som de tillsammans trycker på är att förbättra kontakterna mellan myndighetsvärlden och lantbrukare.
– Här måste man gå från detaljstyrning till målstyrning, menar Anna Karin Hatt.
– Det behövs en attitydförändring från myndigheterna med mindre pekpinnar och mer stöttning, inflikar Jenny Karlsson.
Jenny Karlsson och Lotta Folkesson berättar att i båda länen har man kommit igång med en dialog kring detta med Länsstyrelsen.
– Vi har fått en god respons från dem, berättar Lotta.
En annan viktig fråga för lantbrukarna i Norr- och Västerbotten är generationsväxlingen.
– I Västerbotten är genomsnittsåldern för lantbrukarna 59 år och cirka 40 procent av dem är äldre än 65 år, säger Lotta Folkesson.
Att offentliga aktörer handlar mer lokalproducerat är en annan hjärtefråga för LRF.
– Här är det viktigt att lyfta fram bra lokala exempel. I Västerbotten är Lycksele kommun ett sådant och i Skellefteå ökar också andelen inköp av lokalproducerat, berättar Lotta.
– Och i Norrbotten är Luleå och Boden de bästa exemplen, konstaterar Jenny Karlsson .
LRF har cirka 140 000 medlemmar. Affärsverksamheten omsätter cirka en miljard kronor. Koncernen har sex dotterbolag med olika verksamheter inom det gröna näringslivet.
– Det här är andra stoppet på min turné där jag ska besöka alla regioner för att lyssna in tankar kring hur vi ska kunna utveckla verksamheten. Det känns verkligen roligt och inspirerande med dessa möten, avslutar Anna Karin Hatt.