Marklunds Mäkleri: ”Hetast är lite mindre gårdar”

Ann-Helen Bågesund Marklund växte upp i Tornedalen och hennes hjärta har alltid klappat för Norrland och naturen. 
Därför blev det naturligt för henne att, som mäklare, nischa in sig på landsbygden. Och de har fullt upp. 
– Det är väldigt stort intresse för mindre gårdar på landsbygden, säger hon. 

Ann-Helen trivs i byn och värnar landsbygden.

Ann-Helen trivs i byn och värnar landsbygden.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2025-05-26 01:00

Sedan 2018 har hon drivit Marklund Mäkleri med kontor i Skellefteå och Malå. 

De har inte märkt av den bostadskris i Skellefteområdet som lagt sig som ett mörkt moln över branschen. Tvärtom. Hon säger att intresset för att köpa hus och sommarstugor på landsbygden stadigt ökat sedan hon startade företaget. 

– Vi är inte påverkade av bostadskrisen, men det vi ser är att det kan ta lite längre tid att sälja våra objekt i vissa områden nu än tidigare, säger hon. 

Absolut hetast är mindre gårdar på några hektar. Så är det nu och så har det varit sedan starten. 

Vi möts hemma hos Ann-Helen, i den lilla byn Norra Bergfors som ligger väster om Skellefteå, åt Bolidenhållet till. I ett vitt hus med röda knutar bor Ann-Helen och hennes man. Hunden Inez hälsar välkommen. Från köksfönstret har man utsikt över sjön Varuträsket. Ett par ålderstigna äppelträd och en blomsterrabatt ramar in gårdsplanen. Två gungor på en gungställning vajar sakta i vinden. 

Här har Ann-Helen hittat sitt eget eldorado – ute på landsbygden. 

Landsbygdsmäklaren med naturen runt hörnet.
Landsbygdsmäklaren med naturen runt hörnet.

– Jag har bott i stan men ville bort från bruset, förklarar hon kort och koncist. 

Huset har genomgått diverse renoveringar som pågår än. Golvet i vardagsrummet består av vackra, breda träplank och väggarna i köket pryds av trendiga tapeter i gammaldags stil. Gammalt möter nytt. Så kan man sammanfatta deras hem och Ann-Helen säger att hon även är intresserad av inredning. 

Att nischa in sig på landsbygden känns lite ovanligt, eller? 

– Jo, men idén föddes när jag jobbade som mäklare inne i stan, jag hade ambition att bli delägare och hade som drivkraft att driva eget. Det var jättemycket att göra kring landsbygden. Det kom förfrågningar om hus på orter utanför stan och jag gillade den typen av försäljning, förklarar hon och fortsätter: 

– Nu får jag göra det på mitt eget sätt. 

Hur ser er kundkrets ut? 

– Det är väldigt olika och skillnad på vilka objekt det handlar om. När det gäller sommarstugor, så har vi främst svenska kunder. Om man kommer utanför tätare bebyggelser är det många utländska kunder. De vill gärna ha hus ute i skogen, rätt isolerat. 

Ann-Helen Bågesund Marklund.
Ann-Helen Bågesund Marklund.

Ann-Helen säger också att det absolut vanligaste är att deras kunder söker året-runt-boende på landet och att kundkretsen är bred. Väldigt bred. 

– Vi har till exempel rätt många familjer med barn i skolåldern. De har gjort stadsgrejen och fixar inte det och jag skulle säga att det är människors liv som styr när man vill flytta ut på landet. 

Ann-Helen tycker hon har världens bästa jobb. Det är ingen överdrift att påstå att hon värnar landsbygden. 

– Jag kan ta med mig lunch på värderingar och andra uppdrag. Äta utomhus och vara i naturen en stund och jag är ofta ute och talar för byaföreningar, kommuner och andra med liknande intressen för landsbygdsutveckling. 

Hon ogillar vaga planer. Då menar hon spekulationer om vindkraft placeringar, vägomläggningar och liknande. Det blir svårt att värdera de närliggande fastigheterna då.

– Och det finns inga garantier för planer kan ju ändras hela tiden. 

Utsikt över sjön från köksfönstret.
Utsikt över sjön från köksfönstret.

Hennes främsta vilja är att guida sina kunder till en trygg försäljning och ett rätt köp. 

– Det finns olika kategorier av kunskap hos de som vill köpa och sälja. För mig handlar det om att förvalta ett förtroende och jag tror jag är duktig på det. 

Hon nämner också en utmaning i att mäkla landsbygdsobjekt. 

– Det är att banktjänstemän inte kan alla geografiska områden så bra och kan värdera ett hus på landsbygden lägre än det faktiska värdet. Det är synd. 

Hon säger också att hon inte gör affär om det uppstår frågetecken. 

– Om exempelvis säljaren har en helt felaktig bild av husets värde så genomför jag inte affären. Inte heller om jag känner att det skaver på något sätt för jag tvingar aldrig igenom en affär. Det kommer ikapp en, i så fall. 

Hon vårdar sin titel och säger att alla registrerade mäklare kan granskas av branschens tillsynsmyndighet Fastighetsmäklarinspektionen. 

De ser till att alla mäklare och mäklarföretag är registrerade samt kontrollerar att uppdragen utförs korrekt. Något Ann-Helen tycker känns bra – för alla. 

Om du fick välja ett objekt att sälja, vilket skulle det vara? 

– Karl Larssons eller Anders Zorns hus, svarar hon utan särskilt många sekunders betänketid. Bara de fortsätter att vara publika platser för besök även i framtiden. 

Företaget och Ann-Helen

Namn: Ann-Helén Bågesund Marklund. 

Företag: Marklund Mäkleri. 

Antal anställda: ”Från och med i år är vi 5 personer varav en är tjänstledig under tiden hon går mäklarutbildningen samt våra visningsvärdar och två fotografer som hyrs in vid behov samt en av våra mammor som städar en gång i veckan.” 

Omsättning 2024: Cirka 4,1 miljoner kronor på 3,4 anställda, varav 1 ny mäklare och assistent från och med våren 2024. ”Vi brukar ha en vinstmarginal på omkring 15 procent. 2024 nådde vi inte upp till det eftersom vi valt att bygga upp för framtiden vilket inneburit mer kostnader. Vi har alltid haft fasta löner och kollektivavtal samt vinstutdelning till anställda. Det är en självklarhet och något jag är stolt över.” 

Kuriosa om Ann-Helen: Gillar att slå in paket, har till och med en särskild plats i ett av rummen i huset som inretts för detta ändamål. ”Här ”utbildar” jag ibland även syskonbarn och barnbarn i konsten och älskar att se deras glädje inför att få ge till något extra fint till någon annan de tycker om.”

Favoritordspråk: ”Vet inte, men jag fick en tavla av mina barn med ordspråket ”Wake up, kick ass, repeat” – Tror de menar att jag alltid står stadigt, är positiv och ångar på framåt och det är min egen ”ass” som jag sparkaar. Jag är nog snällare mot andra än mig själv.”  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!