Här är svaren på enkäterna som ställdes på ungdomsfullmäktige

Fler poliser i centrum skulle påverka tryggheten mest. Fler ordningsvakter går också an. Det framgår av enkäterna i årets ungdomsfullmäktige.

En syn som ger trygghetskänsla när man är på stan, tyckte ungdomarna. Poliserna på bilden har medverkat i en tidigare artikel i Norran.

En syn som ger trygghetskänsla när man är på stan, tyckte ungdomarna. Poliserna på bilden har medverkat i en tidigare artikel i Norran.

Foto: Annika Eriksson, arkivbild

Skellefteå2019-05-02 08:00

Den 25 mars ordnade Skellefteå kommun ungdomsfullmäktige. En del i programmet var att eleverna svarade på frågor med mentometer.

Svaren har nu sammanställts och skickats till de nämnder som frågade.

Socialnämnden hade frågat om upplevd trygghet i centrum. 47 procent av ungdomarna svarade att fler poliser skulle vara effektivast. 34 procent tyckte att fler ordningsvakter vore bäst och 13 procent röstade på fältassistenter. Endast sex procent tyckte att fler närvarande föräldrar/vuxna vore bäst.

undefined
En syn som ger trygghetskänsla när man är på stan, tyckte ungdomarna. Poliserna på bilden har medverkat i en tidigare artikel i Norran.

Gymnasienämnden hade frågat om trygghet i skolan. Där svarade 41 procent att det funkar bäst om man känner sig allmänt respekterad av de andra. Låsta ytterdörrar ansågs bäst av 12 procent, och samma resultat fick alternativet med drogtester.

Fem procent svarade att kamera- och mobilförbud skulle vara viktigast för tryggheten.

Märket är viktigast

Att ungdomar av i dag är märkesmedvetna framgick av konsumentnämndens fråga. De undrade vad som är viktigast när man handlar en vara. 51 procent tyckte varumärket, och 18 procent svarade att kompisarnas åsikter är viktigast. Etiskt riktigt och närodlat nämndes också.

Glada blir kanske politikerna i kommunstyrelsen. Deras fråga var hur ungdomarna helst vill påverka Skellefteås utveckling. 29 procent vill nämligen träffa dem öga mot öga. 40 procent föredrar dock att använda datorn/mobilen och chatta istället. Nio procent tycker det är lämpligast att gå med i ett politiskt ungdomsförbund.

Övernattning och spelturnering ordnades på biblioteket

"Samhället vill kontrollera"

Överförmyndarnämnden frågade varför man har god man, och 43 procent gav det rätta svaret, som är att man inte kan ta tillvara sina rättigheter.

Lite tråkigt tycker nog alla politiker det är att höra att hela 24 procent svarade ”för att samhället vill kontrollera en”.

Till sist kan vi nämna att det brukar läggas in någon lite roligare fråga här och där. Eleverna fick frågan om de var kära just denna dag, alltså 25 mars. 44 procent svarade ja. 11 procent gav det fullt berättigade svaret ”Bry dig inte”, medan övriga svävade runt lite. 19 procent svarade nej.

Svaren som vi återger här ovan är gymnasiets svar. Även högstadiet fick samma frågor.

Här finns länk till gymnasiets svar:

Här finns länk till grundskolans svar:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!