Det var i slutet av augusti som flickvännen medverkade i en anmälan till polisen i Skellefteå. Under förhör växte brottsmisstankarna fram mot den dåvarande, 24-årige pojkvännen; att han vid upprepade tillfällen de senaste två åren misshandlat kvinnan.
Mannen greps av polisen den 1 september och efter fortsatta utredningsåtgärder häktades mannen den 4 september av Skellefteå tingsrätt för grov kvinnofridskränkning.
Såväl i polisförhör som vid häktningsförhandlingen har 24-åringen, som har Ann Gerklev som offentlig försvarare, förnekat samtliga påståenden om brott.
Åklagare Tove Larsson menade vi häktningsförhandlingen att det fanns dubbla skäl för att 24-åringen skulle häktas: risken att han på fri fot kan försvåra utredningen samt att han kan begå nya brott.
Tingsrätten fanns bevisningen tillräckligt stark för grov kvinnofridskränkning, där brottstiden är från den 1 augusti 2022 och fram till nu. Det beslutades därför att mannen ska sitta häktad i väntan på åtal och rättegång.
Hur har polisen arbetat med utredningen så här långt?
– Förutom förhör med målsäganden och den misstänkte har det bland annat skett en dokumentation av kvinnans skador, likaså har mobiltelefoner tagits i beslag som ska undersökas närmare. Personer med eventuell kännedom om händelserna de senaste två åren ska också höras som vittnen, säger David Nyström vid polisen i Skellefteå.
Grov kvinnofridskränkning förutsätter upprepade brott under en viss tid och med viss systematik, vad har det handlat om i detta fall?
– Det handlar främst om ett stort antal fall av misshandel samt något enstaka ofredande.
Hur gick det till när kvinnan gjorde en anmälan till polisen, var det direkt efter den sista våldsattacken?
– Nej, det var nog snarare att hon fick mod och kraft att göra en polisanmälan, svarar David Nyström.
Grov kvinnofridskränkning infördes i den svenska lagboken 1998. Syftet var att se det systematiska agerandet kring mäns hot, våld och ofredande mot kvinnor.
Varje enskilt brott behöver inte i sig vara så allvarligt, det är de upprepade brotten som ska bedömas. Varje gärning ska vara ett led i en ”upprepad kränkning av integriteten och allvarligt skada självkänslan”.
Misshandel, olaga hot, ofredande och skadegörelse är några brott som kan ingå i en grov kvinnofridskränkning.