Personen hade tidigare fallit och personalen ville försäkra sig om att det inte skulle hända igen.
En sjuksköterska på boendet hade sagt att ingen bältning skulle göras innan ett beslut kunde tas med hela vårdteamet.
Men personalen struntade i det och spände fast personen ändå. De hävdade i efterhand att de hade frågat om personen kunde tänka sig att bli fastspänd och att hen hade sagt ja.
Bältade ändå
Eftersom ett felaktigt bälte användes så gled bältet upp till halsen. Vid det tillfället fanns inte personalen som spände fast personen på plats utan det uppmärksammades av en sjuksköterska.
”Det hade kunnat innebära livsfara för (personen) att använda ett bälte som inte är avsett att användas som skyddsåtgärd ... Detta begränsar (personens) rörelsefrihet och är ett otillåtet frihetsberövande”, står det i den utredning som startades efter händelsen.
Personalen har blivit informerad om att de inte får spänna fast personen och en internutredning med intervjuer drogs igång efter händelsen.
Internutredning igång
Ejja Häman Aktell, äldreomsorgschef vid Skellefteå kommun, säger till Dagens Nyheter att de tre anställda fortfarande jobbar kvar i verksamheten.
– Inga arbetsrättsrättsliga åtgärder har vidtagits. Chefen på arbetsplatsen har förtydligat för de berörda medarbetarna vad de har att förhålla sig till. Vilka regler som gäller och vem som har mandat att besluta om vissa åtgärder, säger hon till tidningen.
Enligt Ejja Häman Aktell ska anhöriga ha informerats om händelsen. Internutredningen har konstaterat att ”skydds- och begränsningsåtgärder” inte har varit tydliga.