Nu lanseras ny podcast om mäns våld mot kvinnor

I dag lanseras podcasten "Från ord till handling". Där bjuder förbundsordförande Monica Vidman Lundmark in till samtal om våld i hemmet och dess konsekvenser. I podden handlar samtalen bland annat om den viktiga roll som arbetsplatsen har i att upptäcka våld i tid.

Monica Vidman Lundmark, förbundsordförande på Samordningsförbundet Skellefteå/Norsjö, startar igång podcasten "Från ord till handling" i dag.

Monica Vidman Lundmark, förbundsordförande på Samordningsförbundet Skellefteå/Norsjö, startar igång podcasten "Från ord till handling" i dag.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2021-04-07 08:00

Podcasten kommer till att börja med lansera fem avsnitt, som kommer ut varannan onsdag från och med den 7 april.

– I podden har jag bjudit in gäster där vi kommer att samtala kring våld både på individnivå, ur ett arbetsgivarperspektiv, på politisk nivå och ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv. I första avsnittet har jag bjudit in Lena Stenvall som jobbar åt samordningsförbundet med regeringsuppdraget ”Stoppa våldet”, där målet är att få arbetsgivare att öppna ögonen för problemet, berättar Monica Vidman Lundmark, förbundsordförande på Samordningsförbundet Skellefteå/Norsjö.

undefined
Monica Vidman Lundmark, förbundsordförande på Samordningsförbundet Skellefteå/Norsjö, startar igång podcasten "Från ord till handling" i dag.

Podden om mäns våld mot kvinnor och våldets konsekvenser är en del i det arbete Samordningsförbundet Skellefteå-Norsjö redan gör med projekten "Psykisk hälsa i arbetsliv 2.0" och "Stoppa Våldet"Regeringen har gett i uppdrag till flera samordningsförbund att arbeta med olika insatser för att öka uppmärksamheten kring mäns våld mot kvinnor. 

– Vi använder oss av podcast-formatet för att göra de här samtalen tillgängliga för så många som möjligt. Det känns extra bra nu när vi inte kan träffas fysiskt på samma sätt som vanligt. Jag hoppas att lyssnaren, oavsett om ens arbetsroll är arbetsledare eller medarbetare, ska finna mod se och våga prata om mäns våld mot kvinnor på arbetsplatsen, säger Monica Vidman Lundmark.

Var tredje vecka mördas en kvinna av en partner eller före detta partner och 20 procent av alla kvinnor har någon gång varit utsatt för våld av en nära anhörig. Under pandemiåret 2020 visar statistiken också att våldet mot kvinnor i hemmet har ökat, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet och Nationellt centrum för kvinnofrid.

– Arbetsplatsen är för många våldsutsatta kvinnor den enda trygga platsen och kanske den enda gången kvinnan inte är i närheten av den våldsamma partnern. Det gör att arbetsplatsen och arbetsgivaren kan spela en stor roll för att stoppa våldet. Men det är inte lätt för alla att ta upp frågan om våld. Det vill jag samtala om med gästerna i podden och låta dem bidra med tips och tankar om hur man kan prata - ja, hur man går från ord till handling. Det är viktigt att lyfta det här ämnet och göra det pratbart, menar Monica Vidman Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!