Reparationen sker vid fabriken i Spanien, där bussen beräknas befinna sig under en månad. Det innebär att den gamla sambulansen, som trafikerat Lycksele – NUS, tas tillbaka.
Patientrisk
Sambulansen tas nu i trafik – mer än ett år försenadNivåskillnaden innebär i dag en patientrisk, men den innebär också ett arbetsmiljöproblem eftersom ”ambulanspersonalen tvingas rucka på båren vid varje på- och avlastning”, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården.
– Det har inte inträffat någon allvarlig incident men vi har haft tillbud som avvärjts. Därför är det viktigt att felet åtgärdas så snart som möjligt, säger han.
Förutom rampen måste även bussens klimatanläggning åtgärdas. Och utrymningstrappen har inte fungerat optimalt.
Bussäventyr
Därför valdes ersättningsbuss: ”Vinlasten skulle rymmas”Norran rapporterade för drygt ett år sedan om den Spanienresa som Skellefteå buss dåvarande vd gjorde i syfte att hämta hem sambulansen. En resa med vinluncher, vingårdsbesök och boende på lyxhotell. Att sambulansen vid hemfärd fylldes med öl och vin rönte en hel del uppmärksamhet.
Tommy Svensson, servicedirektör på regionen, uttryckte då att regionens förtroende för bussbolaget var ”naggat i kanten”. Både på grund av resans inslag, men även den kraftigt försenade leveransen av bussen i fråga.
Ett flertal brister i bussens funktionalitet låg bakom försening. Den uppfyllde bland annat inte Trafikverkets evakueringskrav, det var trångt mellan toalett och sittplatser och bälten gick inte att använda.
Hur ser du på att bussen fortsätter ställa till problem?
– Sådana här bussar är väldigt specialbyggda, och det är komplicerat att få till allt rätt. Just detta har upptäckts i efterhand, när bussen väl tagits i trafik.
Är förtroendet för Skellefteå buss reparerat?
– Efter att vi fått igång bussen så har förtroendet förbättrats, säger Tommy Svensson.
Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå buss, säger att just detta fel inte noterades vid tillsyn, alltså innan bussen togs hem.
– Rampen fungerade vid leverans. Men den har visat sig inte fungera så bra för vårt ändamål, säger han.
Vem som ska ta notan för eventuella brister, bussbolaget eller tillverkaren, är inte riktigt klart än.
– Det skulle jag tro blir en förhandlingsfråga, men det är inte riktigt min fråga, säger Kristoffer Hedenström.
Att bygga en sambulans var visst krångligt?
– Ja, det har visat sig vara komplicerat, och det fanns i princip bara en tillverkare som var villig och ta på sig uppdraget. Nu börjar vi förstå varför.
Det blir tillverkaren som tar bussen från Sverige till Spanien.
Inte någon av er?
– Nej, herregud! Vi har hyrt en buss från södra Sverige för att ersätta den som kört mellan Lycksele och Umeå, den chauffören tar bussen till Arlanda där tillverkaren tar över, säger Kristoffer Hedenström.