Dels döms nu företaget att betala marknadsstörningsavgift på 360 000 kronor och att upphöra med de vilseledande försäljningsmetoderna, dels måste företaget ändra sina försäljningsmetoder annars riskerar det vite på en halv miljon kronor för varje punkt, sammanlagt 2,5 miljoner kronor.
145 anmälningar
Under ett år fick Konsumentverket in 145 anmälningar mot bolaget Increment Security Group Gothia AB, med varumärket Usecurity från oktober 2017 till december 2018. De flesta konsumenterna har lämnat samma bild av vad som inträffat.
Under perioden hörde också över 1 000 personer av sig till Svenska stöldskyddsföreningen, SFF, med frågor. Det visade sig att Usecurity i säljsamtalen uppgav att de ringde på uppdrag av SFF eller från konsumentens befintliga leverantör av nyckelbrickor.
”Vilseledde”
Genom att påstå att nyckelbrickorna behövde bytas ut vilseledde företaget de uppringda. Många konsumenter förstod inte att det handlade om försäljning av helt nya abonnemang förrän de fick en faktura.
– Jag tycker att det är extra fult gjort av företaget att rikta in sig på äldre konsumenter och lura dem att tro att deras nyckelbrickor behöver bytas ut. Det skadar människors förtroende för både telefonförsäljning och säkerhetstjänster, säger Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO i ett pressmeddelande.
Anställd vittnade
En tidigare anställd vittnade i rätten om hur försäljningen gick till. Tillsammans med anmälningarna gav det en tydlig bild av ett företag som verkar ha satt vilseledande försäljning i system: De ringde främst konsumenter över 70 år. De ringde nixade telefonnummer. De låtsades vara någon annan. De använde dolt telefonnummer. De talade inte om att syftet med samtalet var att sälja. Dessutom gav de för lite information om ångerrätten, summerar Konsumentverket i ett pressmeddelande.
Patent- och marknadsdomstolen går på KO:s linje och förbjuder företagets metoder.