På Försäkringskassan i Skellefteå finns lite mer än 40 ljudisolerade rum. Orsaken är att medarbetarna ska kunna jobba ostört. Men det finns en negativ aspekt: Inte ens brandlarmet hörs in till rummen. Det kommer att åtgärdas, men det arbetet kommer att ta nära nog ett år, skriver branschtidningen Arbetsvärlden.
Då kommer cheferna på en lösning: Låt medarbetare agera brandvakt. När brandlarmet går får den personen gå runt och knacka på alla dörrar och larma om brand skulle uppstå i lokalerna.
– Det var ett av flera förslag för att lösa situationen tillfälligt i väntan på permanent lösning. Men det är ju inte rimligt att ha en person som någon sorts brandvakt som i början av 1900-talet. Vi såg flera omedelbara risker med det förslaget, säger Emma Erak, huvudskyddsombud för ST på Försäkringskassan till Arbetsvärlden.
Saken diskuterades dels hos myndighetens egna experter, dels hos Arbetsmiljöverket. Alla sågade upplägget.
– När jag såg förslaget sade jag att jag inte kommer kunna godkänna detta. Det var inte en trygg lösning, säger Frida Videhult, områdeschef och intern samordningsansvarig för Försäkringskassan i Skellefteå, till tidningen.
Men det är inte bara i Skellefteå som problemet uppmärksammats, utan på flera kontor runt om i landet.
I Skellefteå gjordes ett test med en mobiltelefon, den hördes inte i rummen. Man testade även brandlarmet som hördes dåligt i alla rum utom två. Arbetsvärlden skriver också att det dröjde en månad innan larmoperatören kom till kontoret för att höja volymen, men det visade sig att larmvolymen låg på maxnivå och personal fick bara använda rummen om dörrarna stod öppna.
Lösningen dröjer och medarbetarna kommer att få vänta fram tills i sommar innan saken är löst. På Försäkringskassan i Skellefteå inser man att beslutsordningen är en del i problemet. Men det kopplas till ”osmidig uppdelning av beslutsfattandet” – men nu ska organisationen göras om.