”Förberedelserna har pågått över ett halvår”

Det drar mot studentbal i Skellefteå. 
I år hålls den på Sara kulturhus där spindeln i nätet är Carina Brydling, food and beverage-manager: 
– Det roligaste är spänningen innan och alla jobbar som bara den, säger hon. 

Carina Brydling är food and beverage-manager och ser fram emot studentbalen.

Carina Brydling är food and beverage-manager och ser fram emot studentbalen.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2025-06-01 17:00

Vi möts på restaurang Mandel som står för årets meny vid studentbalen. Förberedelserna har pågått länge. Vi har också fått löfte om att träffa två som ser till att maten kommer på bordet, nämligen sous-chef Johanna Vernersson och bagaren Cornelia Luckey. 

Carina Brydling förklarar att det är oerhört mycket logistik innan allt är på plats vid en studentbal. Lite drygt 500 gäster deltar på tisdag och ska njuta av maten som serveras. 

– Det är mycket adrenalin, kan jag säga, för allt ska klaffa. Bara disken, till exempel där allt ska sorteras, säger Carina som själv är utbildad kock. 

Hon har varit food and beverage-manager på restaurang Mandel sedan starten och säger att den vardagliga driften är jättekul. 

”Det är mycket adrenalin, kan jag säga, för allt ska klaffa.”
”Det är mycket adrenalin, kan jag säga, för allt ska klaffa.”

– Men sådant här är extra tillfredsställande och när det gäller maten så jobbar vi med vårens och sommarens primörer, exempelvis jordgubbar och rabarber. Vi försöker också köra säsongsbaserat och lokalt så mycket som möjligt. 

När det gäller storlek på event så säger hon att studentbalen är ett ”normalgig”, som hon kallar det och att de är väl rustade för att klara så stora sällskap. 

Johanna Vernersson, sous-chef på restaurang Mandel berättar om tanken bakom menyn vid studentbalen.
Johanna Vernersson, sous-chef på restaurang Mandel berättar om tanken bakom menyn vid studentbalen.

– Vi har ett eventkök med så kallat bankettsystem så att vi kan förlägga varm mat, förklarar hon. 

Det innebär att vissa delar av menyn kan förvärmas och läggas upp på varma tallrikar – allt för att gästerna ska slippa vänta så länge. Maten ska också kännas fräsch och uppläggningen ska vara prydlig. 

Cornelia Luckey visar desserten.
Cornelia Luckey visar desserten.

– Det ska ju kännas lite galaaktigt på en studentbal och jag tycker det här känns jättekul. 

Meny/Studentbalen 2025

Förrätt: Rökt fjällröding, jalapeño och dillolja, forellrom, ramslöksmajonnäs, dillpicklad rättika och pankokrisp. 

Varmrätt: Marinerad fläskkotlett från Järvtjärn, potatis och Västerbottenterrin, rödvinssky och sommarens primörer med örtpesto. 

Dessert: Jordgubbsmousse, inkokta rabarber, flädercurd och smulade drömmar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!