Intresset gjorde att Mathias startade Tryggahundar

För tio år sedan skaffade Mathias Aronsson, Kusmark, sin första hund. Det blev början på en egen resa som gör att han nu driver företaget Tryggahundar. ”Man måste alltid respektera hundars språk: Lyssna på dem.”, säger han.

Mathias Aronsson är ute med några av hundarna nära hemmet ”Skälen varför jag rastar hundarna varierar, allt från jobb till sjukdom.”

Mathias Aronsson är ute med några av hundarna nära hemmet ”Skälen varför jag rastar hundarna varierar, allt från jobb till sjukdom.”

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-08-30 06:15

Den första hunden, 2011, var en berner sennen, en storvuxen ras som kräver utrymme.

– Hunden fick lida av mina misstag. Det blev en otroligt stressad individ som kunde gå från 0 till 100 på ett ögonblick. Vi fick hjälp av en hundpsykolog i de situationer han fick stresspåslagen: där väcktes mitt intresse för det psykologiska hos hundarna.

2015 utbildade han sig vid Hundsteg AB. Mathias driver nu sedan fem år enskilda firman Tryggahundar Skellefteå. 

– Jag kombinerar det med jobb i hemtjänsten.

Mathias betonar att det är viktigt att faktiskt se vad hunden man tänkt köpa har avlats för att göra både i nutid och framförallt historiskt sett och fundera på hur man ska tillgodose hundens behov. Ett exempel kan vara vallhundar. Man behöver nödvändigtvis inte börja valla med en vallhund, men man måste hitta vägar att tillgodose den fysiska och mentala biten.

– Den har egenskaper som väntar på att utnyttjas.

Samtidigt uppfattar Mathias också att det händer att hundägare driver hunden för hårt ibland.

– Hundar kan bli både under- och över stimulerande. Promenader på 45 minuter till en timme klarar i dag dom flesta hundar. Men hunden mår även bra av att få arbeta för att stimulera den fysiska och mentala biten. En promenad är inte detsamma som att låta hunden arbeta. Samtidigt måste man komma ihåg att hunden likt människan kan behöva relativ vila i en till två dagar i veckan.

– Jag inser i efterhand att berner sennen kanske inte var en lämplig första hund. Man lär sig under resans gång. Det kan fungera bra, men också bli en katastrof. Som hundköpare bör man läsa på och prata med andra ägare om den ras man tänkt köpa. 

Mathias konstaterar att mycket av problemen som kan uppstå beror på att den som möter en hund inte förstår vad hunden vill. Hundarna säger till vad de känner.

Mathias bygger nu sitt företag på fyra ben: hundpensionat, hundutbildningar – mest valpkurser –hundrastning och problemutredning

Han märker av att det blivit fler hundägare under pandemin.

– Efterfrågan har ökat, speciellt nu under pandemin. Det är faktiskt många förstahundsägare jag träffar nu. De lyssnar mycket och tar åt sig av det jag har att säga och samtidigt är jag bara ett telefonsamtal bort om det skulle vara någonting.

Mathias har genom åren noterat trender bland raserna.

– I dag är det väldigt mycket finsk lapphund på alla kurser. Den är i ropet och fungerar bra som sällskapshund, säger Mathias.

Den största delen av Mathias jobb är hundrastningar.

– Jag har 22 hundar som jag i dag rastar mer eller mindre varje vecka. Vissa hundar handlar om fem dagar i vecka, andra en dag i veckan. Skälen varför jag rasar hundarna varierar, allt från jobb till sjukdom.

De flesta rastningarna sker vid lunchtid men tiderna kan växla. Mathias ser till varje hunds specifika behov. Funkar dom bra med andra hundar så får dom vara tillsammans. Annars så rastar jag dom utan andra hundar närvarande

– Allt sker på hundens villkor. Jag har en långsam introduktion. Än har inga rykt ihop.

Än så länge har Mathias inte gjort så många utredningar.

– Det kan vara en stor process, och det är hundägaren själv som ska göra allt jobb. Det är dom som ska leva med hunden, inte jag, men jag finns tillgänglig för hundägaren hela tiden för dialog, säger Mathias.
 

Mathias Aronsson

Aktuell: Hundägare som blivit hundföretagare.

Bor: Norra Brönet, Kusmark.

Familj: Sambo samt två döttrar, Leiha 14 år och Lilly 5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!