Flytta brandstationen i Skellefteå: Så är förslaget

Skellefteås brandstation föreslås flyttas till Östra Navet. Det förslaget ska politikerna ta ställning till på fredagen.

Ett av alternativen är att rusta upp och bygga ut på Solbacken.

Ett av alternativen är att rusta upp och bygga ut på Solbacken.

Foto: Daniel Eriksson

Skellefteå2020-06-11 14:38

Att brandstationen ska flyttas har ansetts som självklart sedan år 2016, när planeringen för dåvarande Fabriken, nu Östra Navet, började.

Att ombyggnaden av räddningstjänstens lokaler avbeställdes för ett drygt år sedan hade mer att göra med att kostnaderna hade ökat, och det fanns missnöje från kommunens sida med entreprenören.

Det hade dock förekommit en del synpunkter från räddningstjänstens personal om flytten. En hake ansågs vara övningsfältet som även det borde flyttas, men det skulle kosta mycket. 

I vintras fick därför samhällsbyggnadsnämnden uppdraget att göra en ny utredning om flytten. 

Den är nu klar och ska upp i samhällsbyggnadsnämnden fredag i veckan.

Förslaget från utredande tjänstemän är att stationen ska flytta. Orsaken är att man ser på Skellefteås framtida utveckling och tillväxt. Då anses läget på Hedensbyn bättre. Övningsfältet föreslås ligga kvar på samma plats som i dag, på Solbacken. För att detta ska bli bästa lösning krävs också att förmågan i Kåge förstärks. 

När det gäller ekonomi så är däremot de två alternativen likvärdiga. Alltså att renovera och bygga ut på Solbacken kontra att göra klart på Östra navet och flytta dit. 

Förslaget till politikerna är att godkänna flytten till Östra Navet under förutsättning att nämnden får kompensation för den högre hyran samt att man får komplettera sin förmåga i Kåge med en miljön per år i ökade driftskostnader. 

– När det gäller Kåge så tänker vi att det måste finnas två personal i beredskap, dygnet runt. Det behövs någon form av lokal för en brandbil, det kan vara en vagnshall av något enklare slag, säger räddningschef Mattias Hagelin.

Förstärkningen i Kåge behövs både i händelse av bränder i bostad och trafikolyckor. De två som åker ut gör i så fall en första insats innan räddningstjänsten i Skellefteå kan vara på plats. Särskilt viktigt vid bränder är att få upp en stege om huset är mer än två våningar högt. 

– Det är ju annars Kåge som förlorar om vi flyttar från Solbacken, säger Mattias Hagelin.

Om två personer är i beredskap dygnet runt innebär det minst sex anställda deltidsbrandmän för att man ska få verksamheten att rulla dygnet runt. Kanske så många som 8-10 personer om det ska kännas tryggt med tanke på frånvaro och sjukdom. 

Närmaste reguljära deltidsbrandkår finns i Byske. Den närmaste i inlandet finns i Boliden.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!