Problemen började hopa ihop sig redan 2022 för Northvolt, skriver Mikaela Lundh.
Tidsplanen fallerade och kvalitetstester misslyckades, för att inte tala om Rysslands invasion av Ukraina. Den innebar såväl en bred inflation som svårigheter att få tag på rysk nickel, en nyckelingrediens i europeisk batteritillverkning.
Trots det skulle det dröja åratal tills dessa problem skulle kommuniceras utåt.
Det avslöjar den tidigare Northvolt-anställda Mikaela Lundh i sin bok ”Northvolt: En skildring inifrån”, där det också berättas att ledningen höll krismöten med anställda efter läckor.
Att öppet kommunicera om företagets utmaningar kunde skrämma bort investerare, menar en tidigare anställd inom Northvolts projektledning som Lundh har pratat med.
”Flera av dem som misstänktes ha läckt information ombads att sluta frivilligt – annars skulle deras framtid inom företaget vara osäker”, skriver Lundh.
Hon citerar en högt uppsatt chef i boken:
– Vi har nolltolerans mot illojalitet. Om ni har problem, ta upp det internt – inte via pressen.
Det var strax innan dotterbolaget Northvolt Ett Expansion AB försattes i konkurs hösten 2024 som Mikaela Lundh bestämde sig för att skriva en bok om hennes upplevelse i företaget. Hon arbetade med strategisk utveckling för företagets filial i Tyskland.
– Man ville kämpa in i det sista. Men även i Tyskland märkte vi att förseningarna påverkade kundrelationerna, och att rekryteringen blev körig. Ute på golvet fanns det en oro.
Trots att boken belyser många problem vill Mikaela Lundh inte rikta direkt kritik mot företagets ledning.
– Det här är en historia där det saknas onda intentioner. I grunden handlar det om Europas gröna omställning, något som är nödvändigt när vi står inför ett existentiellt hot.
Varför kollapsade Northvolt?
– Man missbedömde svårigheten. Kina och andra delar av Asien har fyra decenniers försprång inom batteriindustri, så man expanderade snabbt. Men det hade gynnat att pröva konceptet först. Det var högt lånefinansierat, och när inflationen steg i och med Rysslands invasion av Ukraina steg även räntekostnaderna. Man borde se över hur man finansierar ett sånt här projekt.
Vad kan man lära sig från historien om Northvolt?
– Många saker, men framför allt att hur stark och bra en idé än är så är den inte immun mot verkligheten.
Innan publicering har boken skickats till Northvolts ledning. Mikaela har inte fått någon respons.
– Men jag trivdes bra, och jag önskar alla på företaget gott framöver, säger hon till VK.
Lundh arbetade på Northvolt ända fram till konkursen. Härnäst ska hon arbeta med en stiftelse för mindre företag som arbetar mot grön omställning.
Erfarenheten med Northvolt måste ge dig bra förutsättningar att ge tips?
Mikaela Lundh skrattar i respons.
– Ja, det tror jag.