”Engelska skolan står inte och faller med Northvolt”

Hela Skellefteås framtid är oviss efter Northvolts konkursbesked.
På Internationella engelska skolan finns flera barn med koppling till batterifabriken.
– Vi kommer att känna av det här, precis som alla andra skolor, säger rektor Kristina Ekenstedt.

Kristina Ekenstedt är rektor på Internationella engelska skolan i Skellefteå, som är stans största friskola.

Kristina Ekenstedt är rektor på Internationella engelska skolan i Skellefteå, som är stans största friskola.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2025-03-26 01:00

Redan i höstas, då Northvolt varslade 1 000 anställda i Skellefteå, stärkte Internationella engelska skolan sitt ”trygghetsteam” för att stötta oroliga elever.

På skolan går runt 530 elever och i varje klass finns åtminstone ett par elever med koppling till batterifabriken. Några föll bort i samband med höstens varsel, men nya har kommit in och det totala elevantalet har därför varit stabilt över året.

– Vi trodde att vi skulle bli mer påverkade än vad vi blev, konstaterar Kristina Ekenstedt.

undefined
Engelskspråkig utbildning har av Northvolt ansetts vara ”helt avgörande” för etableringen av batterifabriken. På skolan finns barn av många olika nationaliteter.

Men efter konkursen är läget nu ovisst igen. Norran har pratat med flera föräldrar som är oroliga över hur skolan ska påverkas.

– Det är ju flera lärare och elever från andra länder som har kommit hit tack vare Northvolt. Det känns tråkigt om de försvinner, säger en förälder.

– Man hoppas att det inte blir för märkbart, eller i värsta fall att skolan inte ser någon framtid här, säger en annan.

Men Kristina Ekenstedts besked är tydligt: Internationella engelska skolan står inte och faller med Northvolt.

– Vi fanns i Skellefteå före Northvolt och vi kommer fortsätta att finnas här. Majoriteten av våra elever har ingen koppling till Northvolt, säger hon.

undefined
”Vi kommer att känna av det här, precis som alla andra skolor”, säger Kristina Ekenstedt.

Samtidigt står det klart att skolan kommer att påverkas – oavsett vad som händer med batterifabriken. 

– Vi kommer att känna av det här, precis som alla andra skolor och företag i Skellefteå. Allting är väldigt ovisst.

Region Västerbotten har tagit fram flera scenarier för Skellefteås framtid. Det ena scenariot innebär att nya ägare tar över Northvolt. Det andra scenariot innebär att fabriken helt och hållet avvecklas.

Hur skulle det påverka er?

– Den stora frågan blir då: Hur många elever kommer vi att ha? Utifrån det måste vi titta på vilket underlag vi har, hur många pedagoger vi behöver och så vidare.

– Vi måste jobba utifrån olika scenarier och har ett bra stöd från vårt huvudkontor i det arbetet. Samtidigt är det just nu för många olika scenarier för att vi aktivt ska kunna planera för något, säger Kristina Ekenstedt.

Hon tillägger:

– Mitt fokus är på våra elever och vår undervisning. Vi sitter lugnt i båten.

undefined
Internationella engelska skolan öppnade höstterminen 2019 i Brännanskolans gamla lokaler.

Internationella engelska skolan har också en separat skolenhet som kallas International school. Här går runt 60 elever som vistas i Sverige under kort tid. Undervisningen sker helt på engelska och många har koppling till batterifabriken.

– Vi har inga planer i dag att avveckla den internationella skolan. I dagsläget finns ett fortsatt behov av inriktningen, vi har underlag för att fortsätta och har inte diskuterat något annat beslut, säger Kristina Ekenstedt.

undefined
Efter konkursbeskedet har det funnits många frågor och funderingar från både barn och vårdnadshavare, säger Kristina Ekenstedt.

Hon konstaterar att många som har flyttat till Skellefteå vill stanna här och att kommunen har gjort ett bra jobb med att integrera nyinflyttade Skelleftebor i samhället och att få dem att känna sig hemma.

– Ovissheten är jobbig, för det finns inga konkreta svar. Alla känner vi den där klumpen i magen. Vad ska hända nu? Hur många invånare kommer vi att tappa? Hur många elever? Det är samma sak på de kommunala skolorna.

– Det enda som är säkert är att skolans vardag fortsätter. Det vi kan göra är att fånga upp de känslor som finns. Vi lyssnar på barnens tankar och funderingar, precis som vilken annan dag som helst. Skolan ska vara deras trygga plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!