– Vi började bygga upp i lördags och har arbetat sedan dess. Vi ligger ganska bra i fas, vårt mål var att vi skulle ha gjort klart 80 procent av området på söndagskvällen. Nu jobbar vi med detaljerna för att få allting att bli bra, säger Johan Linder, arrangör.
I a-hallen ryms den stora scenen och mässhallen.
– Vi har ungefär 50 utställare från hela världen. Bland annat HTC som visar upp sina nya VR-headset.
C-hallen, som heller inte användes under 2017, blir brädspels- och lajvområde.
– Vi byter ett postapokalyptiskt och ett medeltida område. Det är mycket som är förändrat i år, säger Johan Linder.
Maximerar upplevelsen
Han menar att Nordsken förra året försökte anpassa sig till de nya lokalerna i arenan och att de nu är redo för att maximera upplevelsen.
– Nu har vi varit här ett år och vet hur det funkar, så nu nyttjar vi ytorna mycket bättre och är inne i hallarna ordentligt. Det blir ett otroligt lyft. Vi är mycket mycket större i år, nästan dubbelt så stora som förra året.
Arvsfondsprojektet ”Vem har rätt att kalla sig konstnär?” är en utställare som är på plats tidigt i arenan. Förutom en gigantisk konstutställning bygger de en 14 meter högt sagotält och flera konstverk.
– Nu har vi fokus på att få upp tältet och tre föremål. Det är en modern twist på Hans & Greta, och en tjej har gjort en Trobbit, alltså en korsning mellan ett troll och en hobbit, säger John Hayes, projektledare.
”Den finaste salen”
”Vem har rätt att kalla sig konstnär?” syftar till att lyfta frågan om personer med funktionsnedsättningar har svårare att bli konstnärer.
– Det är roligt att de får vara med under Nordsken, som är den finaste salen för ungdomskonst. De känner ”Jag är någon, jag kan något, jag kan också.” Det är det viktigaste, säger John Hayes.