Emmanuela, 15, hittar ingen lägenhet – experternas tips

Många unga har svårt att slå sig in på bostadsmarknaden i Skellefteå. Emmanuela, 15, är en av dem. ”Jag tar vad som helst”, säger hon. Här är experternas tips på hur hon och andra ska gå till väga.

Emmanuela Gudeta säger att det känns som att man måste ha speciella kontakter för att få en lägenhet i stan.

Emmanuela Gudeta säger att det känns som att man måste ha speciella kontakter för att få en lägenhet i stan.

Foto: Mathilda Ståhl

Skellefteå2022-12-17 07:00

Sedan augusti har Emmanuela Gudeta sökt lägenhet i Skellefteå. Hon pendlar två timmar sammanlagt om dagen till och från Norsjö då hon pluggar det första året på samhällsprogrammet på Anderstorpgymnasiet.

– Det är väldigt mycket tid som går åt att pendla och jag känner att det är tid som man hellre vill lägga på att plugga eller vila, säger hon.  

Emmanuela Gudeta upplever att det är väldigt svårt att hitta en lägenhet som ung i Skellefteå och hon beskriver det som att man nästan måste ha speciella kontakter för att lyckas.

– Jag har försökt leta på flera olika hemsidor och på Facebook. Men det känns som att man måste ha ett äldre syskon som redan har pluggat här, så att man kan ta över den lägenhet eller ha någon äldre kontakt, säger hon.

undefined
Emmanuela Gudeta har letat lägenhet sedan augusti.

Fler av Emmanuela Gudetas kompisar befinner sig i samma situation, då de är flera som pendlar från Norsjö till Anderstorpgymnasiet.

– Vi pratar väldigt mycket om bostadsmarknaden i Skellefteå på bussen. Eftersom alla mina kompisar också pendlar och vi försöker tipsa varandra om olika ställen som man kan söka lägenheter på. Men bostadssituationen är också något som oroar oss eftersom vi inte vet om den kommer bli bättre eller sämre, säger hon och fortsätter:

– Jag har också en kompis som är från Malå som har flyttat till Norsjö för att det ska bli närmare att pendla, för att hon inte får tag i någon lägenhet i Skellefteå.

undefined
Emmanuela Gudeta säger att det känns som att man måste ha speciella kontakter för att få en lägenhet i stan.

Ett sätt att ta sig in på bostadsmarknaden är att hyra en lägenhet. Men för att kunna göra det bör du ställa dig i en bostadskö.

– Hos oss på Skebo kan du ställa dig i kö från och med 15 år, men du måste vara 18 för att få skriva på ett hyreskontrakt. För att man behöver vara myndig för att ingå i ett avtal, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef vid Skebo.

undefined
Anna Ersson, kund- och marknadsansvarig Skebo/Skellefteå Industrihus AB.

Under hösten har Skebo haft inflyttning i två nyproducerade bostadprojekt som heter Nipan 2 och Frigg. De flesta som flyttade in där var under 31 år och kom från andrahandsbostäder.

– Vissa av dessa lägenheter var anpassade för ungdomar mellan 18 och 25 år som bara de kan hyra. Vi försöker jobba med att ungefär 20 procent av våra nyproducerade lägenheterna ska vara det, för att tröskeln in på bostadmarknaden ska bli lite kortare för ungdomar, säger Anna Ersson och fortsätter:

– Till exempel tänker vi att lägenheter som ligger på den tredje våningen i vårt befintliga bestånd, där det inte finns någon hiss, kan vara något för ungdomarna, säger hon.

undefined
Mäklaren Emma Bodén berättar att det viktigt att kolla upp vilken bostadsrättsförening boendet tillhör.

När man har hyrt en lägenhet i några år kanske man känner att det är dags att köpa sin första egna lägenhet. Husmanhagbergs fastighetsmäklare Emma Bodén berättar hur en ung person kan gå till väga för att lyckas med det.

– En väg att gå är att ta hjälp av en mäklare när man letar en bostad. Vi kan sy ihop en profil utifrån vad de letar efter och sedan tipsa dem om lägenheter som kommer ut. Vi kan också hjälpa kunderna att kontakta banken för att få ett lånelöfte, säger hon och fortsätter: 

– En ung person kanske måste börja med en mindre bostad som kostar lite mindre och som ligger i ytterområdena eftersom att priserna är väldigt höga i Skellefteå. Sedan på sikt sälja den för att kunna köpa något större.

Enligt Emma Bodén finns det vissa saker man behöver tänka på innan man bestämmer sig för att köpa en bostad.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man kollar upp vilken bostadsrättsförening boendet tillhör. Det du kan djupdyka i är vilken typ av bostadsrättsförening det är, hur många lägenheter har de, vad har de för framtidsplaner, vem förvaltar den, kommer de höja avgiften, har de bundna lån och bundna elavtal, säger hon och fortsätter:

– Eftersom du blir en del av en bostadsrättsförening, när du köper en lägenhet, och det kan påverka dig. Sedan är det också viktigt att du går på flera visningar och vågar fråga mäklaren sådana här viktiga frågor, säger hon.

undefined
Emma Bodén säger att det är viktigt att gå på flera visningar.

När du ska köpa din bostad kommer du behöva ett lånelöfte och en kontantinsats. Julia Hofvendahl, ungdomsekonom vid Swedbank, förklara vad man kan behöva göra innan man gör det.

– Jag brukar rekommendera att man börjar med att spara ihop en buffert när får sitt första jobb. Så att man har råd att betala oväntade utgifter och efter det kan du börja spara till en kontantinsats, säger Julia Hofvendahl.

När du sedan ska ansöka om ett lånelöfte gör du det enklast via banken på nätet.

– Det banker kommer att titta efter är om du har en stadigvarande inkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar. Hur mycket du kommer att få låna beror på hur hög inkomst du har och hur mycket du kan gå in med från din egna kontantinsats, säger Julia Hofvendahl

Hon berättar vidare att hon har ett annat tips som man kan använda sig av innan man ansöker om ett lånelöfte.

– Jag brukar tipsa unga människor om att ”stresstesta” sin budget för att få koll på vilka utgifter de har. Men också för att testa om din budget håller om räntan till exempel skulle gå upp med en eller två procent, säger Julia Hofvendahl.

undefined
Ungdomsekonomen Julia Hofendahl rekommenderar att man ska ”stresstesta” sin budget innan man köper en bostad.

Emmanuela Gudeta berättar att hon letar efter en liten lägenhet med en maxhyra på 5 000 kronor.

– Men jag kan nöja mig med vad som helst bara jag slipper pendla, för det blir så otroligt långa dagar som innebär att studierna påverkas, säger hon.

Hennes kompisar har diskuterat vad Skellefteå kommun skulle kunna göra för att underlätta för de ungdomar som pendlar till gymnasiet.

– Vi har pratat om att de skulle kunna bygga något elevhem för oss som pendlar. Det behöver inte vara lyxigt, bara det fungerar att vara där på veckodagarna, säger Emmanuela Gudeta.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Checklista

1. Ställ dig i kö till en hyresrättslägenhet i tid.

2. Börja med att spara ihop en buffert.

3. Sedan kan du börja spara ihop till en kontantinsats.

4. ”Stresstesta” din budget.

5. Ansök om lånelöfte och kom ihåg att uppdatera det efter tre månader.

6. Kontakta en mäklare.

7. Kolla upp vilken bostadförening boendet tillhör.

9. Gå på flera visningar och ställ viktiga frågor till mäklaren.

8. Har du små marginaler i din budget, kan det vara bra att binda dina räntor.

10. Kolla upp vad amortering innebär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!