Idag var första gången mässan arrangerades och förhoppningen är att den ska bli årligt återkommande. Elever i årskurs 9 och årskurs 3 på gymnasiet fick bland annat testa manövrera en robot, bygga konstruktioner med hjälp av geléhjärtan och tandpetare och se hur många batterier Northvolt väntar sig kunna producera varje timme.
– Eleverna står inför viktiga val och då är det viktigt att de får en konkret bild av vad företagen gör i Skellefteå, berättar Ida Lindh, näringslivsutvecklare vid Skellefteå kommun.
Näringslivsutvecklaren Kicki Krane har också varit med och dragit i spakarna.
– Det är ett 30-tal företag här idag och vi är så glada och stolta att de gör det här. Det finns ju redan mässor, men det vi vill skapa är ett nytt koncept. Vi tror inte alltid att man har en uppfattning om vad företagen gör. Här har företagen en möjlighet att visa hur attraktiva de faktiskt är, säger hon.
Under mässan kan eleverna också vara med i en tävling som går ut på att komma på ett eget företag.
– Vad skulle det syssla med och vad skulle det heta? Vilka skulle de anställa och vilka egenskaper skulle de ha? Jag har gått runt och hört många intressanta idéer, säger Ida Lindh.
15-årige Amos Wilson står vid Northvolts bord och pratar med de ansvariga där. Företaget har bland annat med sig batterier likt de som ska tillverkas i fabriken i framtiden. De har även hällt upp fem kilo ris i behållare.
Riskornen representerar batterier och visar hur många de kommer kunna producera på en timme: flera hundra tusen.
– Det är roligt att vara här. Och det är ju kul med Northvolt, att det kommer en ny industri som kan ge nya jobb och öka befolkningen, säger Amos Wilson,
Frida Göthager, marknadschef på Data Ductus, står och visar vad företaget gör.
– Vi är ju ett IT-konsultföretag så vi gör ju mycket som inte syns, så vi fick tänka till lite.
De visar bland annat upp en arm i plast för att illustrera deras jobb med 3D-skrivare.
– Många jag har pratat med vet inte vad de vill plugga till så vi försöker förklara vilka vi är och vilka roller som finns för att väcka intresse. Och hur viktigt det är att läsa vidare.
Utanför Exploatoriet står Brokk och visar upp en av sina robotar. 14-årige Albin Marklund testar att lyfta upp en tärning och flytta den. Montören Aron Norman står bredvid och coachar.
– Det var kul och jag tyckte det var lätt, säger Albin Marklund.
Aron Norman säger:
– De som har testat har verkligen varit snabblärda.