Från ungefär 150 till 200 tester om dagen till vissa dagar över 800 tester. Egenprovtagningen på Skellefteå lassarett, där man kan hämta ut tester för covid-19, har fått ta emot en anstormning av personer de senaste veckorna.
– Det har varit väldigt långa köer här tidigare. Det har varit en väldigt ansträngd situation sedan den andra vågen kom, helt enkelt. Innan dess var det hanterbart, så att säga, berättar Carina Lucchesi, en av sköterskorna som delar ut testerna och fortsätter:
– Men det blev ju väldigt tufft för alla, även de som skulle komma hit och hämta testerna med långa väntetider.
Varje dag står hon och hennes kollegor med full utrustning för att ta emot människor.
– Det är väldigt påfrestande. Man är väldigt trött när dagen är slut, det känns som man har syrebrist nästan hela tiden när man jobbar i munskydd, berättar hon.
Vänjer man sig någonsin?
– Man får bara göra det helt enkelt. Men det är väldigt skönt när man får ta av sig det när man slutar, säger hon med ett skratt.
De senaste veckorna har dessutom inneburit en stor arbetsbörda. Höstlovet blev en tydlig markör för ett före och ett efter, kantat av långa köer utanför.
– Det var en väldigt drastisk förändring, för det var väldigt långa köer från öppning hela vägen till kvällen utan paus. Vi kunde inte ens ta lunchpaus, utan man fick äta snabbt på kanske 20 minuter. Det var knappt att man han gå på toaletten, säger Lucchesi.
De senaste veckorna har förändringar skett. En utlämningsstation har blivit två, och i den första av dem har utgången förflyttats till andra sidan av byggnaden för att undvika möten i dörren. Personalstyrkan har också utökats för att klara av den större efterfrågan.
Men det är många som blir frustrerade vid utlämningen av tester, för att de inte får med sig något hem.
– Tidigare har vi kunnat vara mycket mer generösa med att dela ut tester, men när vi kommer i ett sådant här skarpt läge kan inte alla få tester bara för att man vill. Nu är det faktiskt de som är i behov som ska provtas, annars kommer inte testerna att räcka till, säger Carina Lucchesi.
För att proven ska kunna visa ett tillförlitligt resultat måste personen ha haft symtom i minst 24 timmar. Dessutom, påpekar Lucchesi, ska inte personer som inte uppvisat symtom provtas, om inte personen fått ett besked om smittspårning.
– Jag tycker att man ska läsa på lite bättre om vad som gäller. Då blir man kanske mindre frustrerad när man står här och kanske blir nekad att ta ett test. Jag tror det hade underlättat för alla om folk faktiskt försökte följa informationsflödet lite mer, säger hon.
Dessutom, menar hon, kasseras många test för att de inte är packade ordentligt.
– Folk läser inte hur de ska packa testet, och då analyseras det inte, det kasseras. Det är extremt viktigt att göra det ordentligt.
Carina påpekar att fler personer verkar vara oroliga för smittan nu, på ett annat sätt än tidigare.
– De var ju oroliga tidigare också, men det var en del att man ville provta sig för att man var nyfiken, säger Lucchesi.
Det viktigaste i det här läget, påpekar Lucchesi, är att hålla koll på den informationen som förmedlas.
– Det är bara att följa informationsflödet. Det är det viktigaste budskapet just nu, att uppdatera sig om läget, avslutar hon.