Efter brottsvågen i Skellefteå: Polisen satsar på ”Öppet hus”

Efter sommarens brottsvåg kring stulna cyklar i Skellefteå tar polisen ett annorlunda grepp för att hjälpa brottsoffren: ett typ av ”Öppet hus” tisdag 17 september vid polisens förråd på Hedensbyn. ”Men det gäller att den som saknar sin cykel kan visa upp något kännetecken, exempelvis foto, kvitto eller ramnummer”, säger Pär Miller.

Ett ”Öppet hus” hos polisen för att hjälpa brottsoffer. Det genomförs på tisdag 17 september vid Skelleftepolisens förråd på Hedensbyn. Pär Miller påpekar att den som kommer dit måste ha något som styrker ett ägande: ramnummer, nycklar, kvitto eller liknande.

Ett ”Öppet hus” hos polisen för att hjälpa brottsoffer. Det genomförs på tisdag 17 september vid Skelleftepolisens förråd på Hedensbyn. Pär Miller påpekar att den som kommer dit måste ha något som styrker ett ägande: ramnummer, nycklar, kvitto eller liknande.

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2024-09-12 17:20

Nyheten i korthet

  • Efter en vår och sommar med omfattande stölder av cyklar i Skellefteå håller polisen ett "Öppet hus" vid sitt förråd på Hedensbyn för att hjälpa brottsoffer att hitta sina stulna cykel, kopplat till en stöldgömma som avslöjades i maj i centrala Skellefteå.
  • Det har rapporterats om hundratals stulna cyklar, elcyklar och elsparkcyklar i Skellefteå under våren och sommaren, vilka ofta misstänks ha stulits av livsstilskriminella.
  • Personer som saknar sin cykel, som kan kopplas till stöldgömman, uppmanas att visa upp identifierande kännetecken som foto, kvitto eller ramnummer vid polisens "Öppet hus" den 17 september.

Norran har i flera artiklar berättat om att hundratals cyklar, elcyklar och elsparkcyklar stulits i Skellefteå med omnejd under våren och sommaren. Polisen misstänker att livsstilskriminella står för flertalet av stölderna.

Skelleftebon Tess Hallin, 42, berättade i Norran om kränkningen att få sin cykel stulen från det, med portkod, låsta cykelgaraget i centrala Skellefteå.

– Jag blev väldigt ledsen, det är kränkande. Jag har inte råd att bara köpa en ny, dyr cykel, påpekade hon.

undefined
Tess Hallin är en av hundratals i Skellefteå med omnejd som drabbats av vårens och sommarens alla cykelstölder. Det har skett en fördubbling av dessa stöldbrott under 2024.

I maj avslöjades en stor stöldgömma i centrala Skellefteå. I ett förråd hittade polisen ett 15-tal olika slags cyklar som misstänktes vara stulna.

Cyklarna togs i beslag, någon enskild person gick inte att koppla till stölderna och enbart någon enstaka cykel har kunnat lämnas tillbaka till rättmätig ägare.

De cyklar som finns kvar från den stöldgömman står nu i polisens förråd på Svedjevägen 12 på Hedensbyn, granne med 360:s träningslokaler.

Nu på tisdag 17 september mellan klockan 11.00 och 19.00 kommer personal från polisen att finnas på plats vid förrådet för att hjälpa den som i bästa fall kan återfinna den egna, stulna cykeln.

På sociala medier, både på Skelleftepolisens Facebook-sida och Instagram, lämnar polisen vissa detaljer kring stöldgodset. Det handlar om cyklar, elcyklar och så kallade elsparkcyklar.

Där uppges fabrikat, modell, färg och typ av cykel.

undefined
”Man måste man ha med sig något som styrker ägandet, helst ett kvitto med ramnummer. Andra saker som styrker ägandet kan vara specifika kännetecken, gamla bilder på cykeln, fakturor med uppgifter om cykeln eller nycklar som passar”, påpekar Pär Miller vid Skelleftepolisen.

Men Pär Miller är tydlig med att det inte räcker för besökaren att uppge nämnda uppgifter:

– Det här är en typ av ”Öppet hus”, men det finns begränsningar. Vi kan inte släppa in folk i förrådet till följd av allt annat som finns där. Den som kommer dit måste kunna mer i detalj visa upp något som vi i sin tur kan kontrollera: ett ramnummer, ett fotografi på cykeln, en nyckel som passar, ett kvitto, ett dolt ”bomärke” som går att hitta eller liknande. Stämmer uppgifterna kan cykeln lämnas ut.

Varför har inte folk hört av sig, enbart dessa 13 cyklar är ju värda sammanlagt runt 100 000 kronor?

– Detta kan bero på att ägare som blivit av med sina cyklar inte anmält detta, alternativt är det anmält men cykeln är beskriven för knapphändigt vilket gör att vi inte kan matcha en beslagtagen cykel mot en anmälan, svarar Pär Miller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!