Svårare att få stöd tycker gymnasieeleverna

Många gymnasieelever i Skellefteå tycker det är tråkigt att studera på distans och upplever att det är svårare att få stöd. Det visar dialoger med eleverna, efter snart ett år med distansstudier av och till.

Tekniken har fungerat bra, men det har varit svårare att få stöd upplever många gymnasieelever i Skellefteå.

Tekniken har fungerat bra, men det har varit svårare att få stöd upplever många gymnasieelever i Skellefteå.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skellefteå2021-02-25 20:00

– Ett konkret exempel är att när eleverna inte är i klassrummet längre så sitter de inte bredvid någon klasskompis som kan förklara en genomgång som läraren har haft. Så stöttningen i gruppen blir inte densamma, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasieskolorna.

Han säger också att man ständigt följer elevernas resultat och att han har träff med rektorerna varje vecka.

– Vi kommer att ha lovskola måndag till torsdag under sportlovet som ett extra stöd, men det är bekymmersamt hur vi ska lösa det. Vi har också haft problem med elevernas praktik, att färre kunnat vara ute på företagen. Det har inte handlat om någon ovilja från företagen, men deras förutsättningar har förändrats under pandemin.

Samtidigt vill han lyfta fram lärarna på gymnasiet. 

– De har hittat former för att eleverna ska kunna plugga hemma och det fungerar bättre nu än förra året. Men det är fortfarande slitigt.

Susanne Marklund, tillförordnad avdelningschef för grundskolan, säger att när det gäller distansundervisning för högstadieeleverna så får de med särskilda behov och de som behöver extra stöttning i skolan vara på plats. 

– Men sedan finns det ju de som sköter skolan, men som har det tufft hemma, där finns det ett mörkertal vi inte känner till. Jag vill berömma våra lärare som sliter och gör sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt. Måltidsavdelningen har också hjälpt till och ordnat med lunchlådor åt de elever som inte har den stöttningen hemma.

Kerstin Steinvall, som är avdelningschef för förskolorna i Skellefteå, vill också skicka med beröm.

– Pedagogerna gör ett fantastiskt jobb ute på förskolorna.

Åsikterna om distansundervisningens vara och icke-vara går isär bland allmänheten, men från skolans perspektiv vill man ha eleverna i skolan. 

– Vi hoppas att eleverna kan komma tillbaka till skolan så fort som möjligt, för deras bästa, säger Susanne Marklund.

Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden, inflikar:

– För de allra flesta fungerar det bra, men vissa behöver verkligen skolan och de får betala ett högt pris. Både akademiskt, men en minst lika viktig del är det sociala, att få träffa klasskompisar. Vissa elever har dessutom ett behov av en trygg plats utanför hemmet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!