Resursskolan är Skellefteå kommuns nyaste skolenhet. Den öppnade under våren och ligger i en avskild korridor inne på Norrhammarskolan i Skellefteå.
Skolan finns till för elever med omfattande behov av särskilt stöd. I dagsläget går här en handfull elever från årskurs 6 till 8.
Undervisningen och lärmiljön anpassas efter varje elevs behov, vilket även avspeglas i lokalernas utformning. I ett av klassrummen finns till exempel bås för den som behöver sitta mer avskärmat.
Förutsättningarna för eleverna kan vara väldigt olika:
– De kan behöva stöttning i såväl den sociala som pedagogiska och fysiska lärmiljön. Det kan vara kopplat till ljud och ljus eller antalet fysiska kontakter, förklarar rektor Jenny Eriksson.
– Vi kan erbjuda en lugn, avskalad och anpassad miljö med förutsägbara dagar, säger läraren Per Thonérfelth.
Resursskolan ersätter kommunens tidigare verksamhet ”resurscenter” som låg i Ursviken. En skillnad är att den nya resursskolan har en egen ledning, pedagogisk personal och elevhälsoteam. Tanken är att eleverna ska bli en del av ett sammanhang och få bygga en identitet tillsammans.
På gamla resurscentret fanns en målsättning att eleverna skulle återskolas och så småningom återvända till sina hemskolor. Den tanken finns inte längre kvar.
– Eleverna ska få slutföra sin skolgång hos oss. En del har nog tidigare kunnat uppleva en press att försöka anpassas för att komma tillbaka till sin hemskola, säger Per Thonérfelth.
För eleverna Edvin Lindfors och Zakarias Fjellström har det gjort stor skillnad att få vara på resursskolan. Båda upplever att den har hjälpt dem att komma vidare i skolarbetet.
– Jag gillar att det är tyst och lugnt här. Och det är tydligt vad vi ska göra varje dag, säger Zakarias Fjellström.
Edvin Lindfors håller med:
– Jag tycker att det är väldigt bra. På min förra skola var det bråkigt och stökigt, det var jättejobbigt att handskas med. Men nu har jag äntligen fått komma hit. Jag slipper stöket och kaoset och har bra kompisar.
Många av eleverna har anpassad studiegång för att klara av hela skoldagen. Men hela grundskolans timplan kan erbjudas för elever som orkar med det. Jenny Eriksson säger att det är viktigt att det finns olika alternativ beroende på behov.
– Alla elever ska få ha ett ställe där de kan vara sig själva och kunna utvecklas utifrån det.