Beslutet togs efter att förvaltningschefen Anders Bergström och hans motsvarighet i Umeå träffade smittskyddet vid Region Västerbotten i fredags och hade en dialog kring hur man bland annat kunde minska trycket på kollektivtrafiken.
För årskurs 2 och 3 gäller beslutet från den 23 november och för årskurs 1 från den 30 november. Beslutet gäller fram till den 22 december för samtliga årskurser.
– Jag har suttit med rektorerna och vi har kommit på olika sätt att göra förändringar så att det ska bli så få konsekvenser som möjligt. Det här gör att personalen kan glesa ut sig och också jobba mer hemifrån. Det finns inga tecken på klustersmittor i skolorna, men det här gör att vi får mindre rörelse i samhället och det är ju det vi vill uppnå, och att eleverna förstår allvaret i det här, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasieskolorna, till Norran.
Generellt så blir de högskoleförberedande programmen på de två gymnasieskolorna helt på distans (se detaljer i faktarutan).
– När det gäller yrkesprogrammen så är det lite svårare att hitta lösningar för dem. Där blir det lite olika anpassningar, och en viss del blir på distans, säger Erik Burstrand.
Gymnasiesärskolan och introduktionsprogrammen kommer att fortsätta som vanligt med undervisning på plats.
För de gymnasieelever som ska börja studera på distans gäller det från två olika datum.
– För att det här ska bli så smidigt som möjligt har vi olika datum för olika årskurser. Årskurs 1 får börja en vecka senare eftersom det här är första gången de gör det här. Då får de en hel vecka att lägga upp undervisningen tillsammans med lärare.
Att beslutet gäller fram till jullovet, den 22 december, beror på att det är sådan pass stor omställning.
– Det måste göras över tid, för det tar mycket tid för elever och personal att ställa om.
De klasser som har distansundervisning kan, om lärare tar beslut i samråd med rektor, få komma till skolan och göra praktiska inslag i undervisningen som inte går att genomföra på distans, till exempel vissa prov och labbar.
Vad har eleverna för attityd kring det här?
– Det är uppdelat, det finns en grupp som tycker vi ska stänga skolan, och vissa som vill vara kvar. Jag tycker det är positivt att de engagerar sig.
Hur tycker du att det har fungerat med att hålla avstånd inne på skolorna?
– Personalen försöker, och eleverna också, men det är lätt att glömma bort, särskilt när man kanske kommer till elevfiket och träffar sin bästa kompis, säger Erik Burstrand.
Han säger att lunchsituationen har varit svårast att lösa med tanke på avstånden och att distansundervisningen kommer att underlätta den.
Beslutet om distansundervisning gäller även för Vux. Redan i dag bedrivs en stor del av vuxenutbildningen på distans. Nu ska även SFI och vissa yrkesutbildningar helt eller delvis övergå till det.
– Vi tror att övergången till distansundervisning för de här eleverna kommer att minska belastningen i kollektivtrafiken, det blir färre människor i rörelse på Campus och vi tror också att det bidrar till att minska trycket på exempelvis förskolan, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef för vuxenutbildningen i Skellefteå kommun.