Träningslägenheten på Kantgatan togs i bruk inför sommaren 2018 och erbjuder unga vuxna med funktionsnedsättning en möjlighet att prova på teknik och alternativa arbetssätt.
– Lägenheten ska vara ett konkret exempel där Stöd och service arbetar med nya sätt att möta brukares behov, och samtidigt involvera både brukare och medarbetare i utvecklingen, säger Carina Norman, som varit projektledare för träningslägenheten.
Analogt till digitalt
För ungdomarna är det en miljö att träna sina förmågor inför ett vuxenliv på egna villkor.
– Vi är verkligen tacksamma och ser det som en stor förmån att få vara med på det här digitala tåget, säger Ann-Katrin Aho, på Kantgatans korttidsboende.
I träningslägenheten, som ligger i anslutning till korttidsboendet, finns en mängd olika analoga och digitala stöd. Lägenheten är utrustad med pekskärmar och fysiska hjälpmedel som ska ge ungdomar möjlighet att prova teknik som ger dem ökade möjligheter till samma levnadsvillkor som andra i samhället. Det kan innebära att personen klarar av situationer som hen inte klarat av att göra självständigt tidigare, exempelvis tvätta, handla eller klä sig efter väder.
– Grunden är de analoga stöden. Det är för att det ska passa alla och vara konkret så att alla förstår. Sedan finns nästan alla analoga stöd även digitalt, som appar, berättar Monica Hedlund, stödassistent, på Frögatans korttidsboende, som även dem har tillgång till träningslägenheten.
Självständig vardag
De analoga och digitala stöden ska hjälpa till med det mesta i vardagen. På Kantgatan använder man sig mycket av bildstöd och det finns flera olika planeringsverktyg som gör det visuellt lätt att få en överskådlig bild över veckan.
– Det handlar mycket om att man ska försöka bli så självständig som möjligt i vardagen. Ungdomarna blir så glada när de ser att de klarar av saker på egen hand med hjälp av de digitala och analoga stöden, istället för att vi i personalen ska vara tjatiga och säga till dem vad de ska göra, menar Monica Hedlund.
Stor variation
Carina Norman, är projektledare för träningslägenheten, och tar ständigt in nya appar och hjälpmedel för att alla ska kunna hitta verktyg som passar just dem.
– Tanken är att väcka nyfikenhet hos dem som kommer till lägenheten. Att de ska få prova på att göra något vardagligt moment med stöd av de hjälpmedel som finns och se vad som passar dem. Det är väldigt olika vilka behov varje individ har och därför har vi många olika hjälpmedel att välja mellan, berättar Ida Nilsson, chef för korttidsboendet på Frögatan.
”Det handlar mycket om att man ska försöka bli så självständig som möjligt i vardagen.”