Tanken med en lärarpool var att rekrytera maximalt sex behöriga och erfarna lärare som en resurs för skolor där behöriga lärare saknas eller är väldigt få.
– Eftersom att vi har ett underskott i vår budget så ansökte vi hos personalnämnden om att de skulle finansiera det här, men de avslog ansökan, säger Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.
Lönetillägg
Alla de sex lärarna som skulle ingå i poolen föreslogs få ett lönetillägg om 7 000 kronor per månad så länge de ingick i poolen. Men personalnämnden valde att avslå ansökan om en lärarpool.
– Det kändes inte rätt att prioritera när det var en så oerhört liten grupp. Det finns oerhört många hål att stoppa i skolverksamheten, men då hade vi velat att det skulle gynna betydligt fler, säger Maria Marklund (S), personalnämndens ordförande.
Det finns oerhört många hål att stoppa i skolverksamheten, men då hade vi velat att det skulle gynna betydligt fler.
Argumenterade för ett försök
Alliansen yrkade för att det skulle göras ett ettårigt försök och att för- och grundskolenämnden själva skulle lösa finansieringen, men det avslogs.
– Vi måste ge alla barn i kommunen samma förutsättningar. I dag är de bästa lärarna på skolor i centrum. Med lärarpoolen kan vi göra det mer attraktivt för lärarna att jobba på skolor där vi vi idag har svårt att hitta rätt kompetens, därför argumenterade jag för alla barns rätt till lika kunskap, skriver Dick Hellman (M), vice ordförande i personalnämnden i ett pressmeddelande efter mötet.
Läggs på is
När personalnämnden inte vill finansiera lärarpoolen så läggs den på is av för- och grundskolenämnden.
– Ja, det stämmer. Nu får vi tänka om i den här frågan. För att säkra kompetensförsörjningen i läraryrket, det ligger inte på is, konstaterar Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.