Deras förfäder överlevde Titanic

Om ödet hade velat något annat skulle Britt-Inger Brännström, Annchristin Asplund och Lars-Gunnar Hedlund inte funnits, än mindre kunnat berätta denna fantastiska historia. Deras mormorsmor, mormor och mormors syster var nämligen med ombord på Titanics sista färd – och överlevde.

På den stora svartvita bilden tittar deras mormorsmor, mormor och mormors syster rakt in i fotografens lins.

På den stora svartvita bilden tittar deras mormorsmor, mormor och mormors syster rakt in i fotografens lins.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2018-05-30 08:00
undefined
Britt-Inger Brännström, Annchristin Asplund och Lars-Gunnar Hedlund besöker utställningen ”Titanic The Exhibition”.

En stor svartvit bild hänger på utställningen ”Titanic The Exhibition”. En bild som är över hundra år gammal och visar upp överlevare efter Titanics förlisning där över 1 000 människor miste livet. Mirakulöst överlevde tredjeklasspassagerarna Agnes, 24 år, samt hennes två döttrar Marguerite, 4 år, och Beatrice, 1 år. För syskonen Annchristin Asplund, Skellefteå, samt Britt-Inger Brännström och Lars-Gunnar Hedlund, båda Skelleftehamn, är dessa överlevare inte vilka som helst utan deras mormorsmor, mormor och mormors syster. Vid den här tiden var familjen på väg hem till USA, dit de några år tidigare hade emigrerat.

– De skulle egentligen ha åkt med en annan båt, men fick erbjudande om att byta till Titanic, säger Lars-Gunnar Hedlund.

undefined
På den stora svartvita bilden tittar deras mormorsmor, mormor och mormors syster rakt in i fotografens lins.

Syskonen berättar att bytet knappast var ett svårt beslut eftersom Titanic ansågs vara var en betydligt bättre och bekvämare båt att färdas med. Eftersom de reste i tredje klass befann de sig långt ner i båten när Titanic kolliderade med isberget. Tack vare en rådig insats från en steward ombord kunde de ta sig upp på däck. Där misslyckades de med att ta sig ombord på de två första livbåtarna de var tilldelade, innan de till slut kom med på den tredje.

– Tur var väl det eftersom de två första livbåtarna förliste, säger Annchristin Asplund.

Det var kallt och mörkt när Titanic sjönk, men havet låg lugnt och stilla när livbåten firandes ner mot havsytan. Meningen var att kvinnor och barn skulle ha företräde till livbåtarna, men det visade sig att på Agnes, Marguerite och Beatrices båt fanns en man utklädd till kvinna.

– När de upptäckte det fick han ro båten, säger Lars-Gunnar.

Bara för att man hade lyckats komma ombord på en livbåt var inte alla faror över. Båten hade begränsat utrymme och alla fick inte plats.

– Det var nog inte så roligt eftersom de var tvingade att avhysa människor som försökte ta sig ombord på livbåten. Annars hade den troligen tippat, säger Lars-Gunnar.

undefined
Katastrofen där över 1 000 människor miste sina liv blev en världsnyhet.

De allra flesta tredjeklasspassagerarna lyckades inte undkomma katastrofen med livet i behåll, men mot alla odds överlevde Agnes, Marguerite och Beatrice. Några år efter katastrofen flyttade familjen tillbaka till Sverige.

– På väg hem till Sverige träffade de samma steward som hade räddat deras liv. Han gav dem en tavla med Titanic på. Den tavlan finns nu hemma hos Lars-Gunnar i Skelleftehamn, eller han tror åtminstone det.

– Jag har letat, men hittar den inte. Nu måste jag göra ett nytt försök för den ska fram, säger Lars-Gunnar.

Historien har syskonen fått ta del av direkt från mormorsmor Agnes, men även via radio- och tv-program som hon medverkat i.

– Tänk så lite som skiljer mellan att finnas och att inte finnas. Vi skulle inte suttit här i dag om de inte hade överlevt, säger Lars-Gunnar och får instämmande nickar från sina systrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om