Degermyran har varit Skellefteå kommuns avfallsanläggning sedan 1964, och under många år brändes sopor helt öppet.
Successivt har kraven ökat på omhändertagande och sortering. Det mesta som hanteras på återvinningscentralen skickas vidare till olika företag som hanterar det vidare.
Men vissa material blir kvar – och de stannar för all framtid. De hamnar i de stora deponierna bakom kulisserna, där vanligt folk inte rör sig.
I kommunens stora deponier finns två slags avfall: Dels det som inte förändras på något vis, det kallas inert avfall. Det kan vara jord, sand, betong och sten. Eftersom det inte avger gifter finns inga hårda krav på dessa lager, men det måste finnas tillstånd.
Nästa sort är ”Icke farligt avfall”, och även om det inte är jättefarligt finns regler. Under deponin måste det finnas täta lager som gör att lakvatten inte rinner ut, och när deponin är full ska det också vara skyddande lager på ovansidan. När det regnar ska vattnet inte rinna genom deponin utan rinna bort på ovansidan.
I dessa deponier läggs jord som är blandad med järnsand, vilket är ett växande problem eftersom järnsand från Rönnskär använts i mycket byggande som nu rivs. Dessutom finns där gips, isolering, asbest.
Nu börjar kommunens deponier vara fulla, och de räcker i max tre år till. Eftersom det handlar om miljöfarlig verksamhet måste utbyggnaden ha tillstånd, och ett första samråd pågår nu. Olika myndigheter får yttra sig, och även människor som bor på Morö Backe.
Följande vill kommunen göra:
1) Utöka området för allmänheten. Det ska bland annat skapas ett återbruk där man lämnar användbart byggmaterial. Detta material kan sedan säljas eller skänkas beroende på kvalitet. Detaljerna är inte bestämda, säger avfallschef Agneta Lantto-Forsgren.
2) Göra stora utbyggnader för deponier, vilket sker längst i öster. Skog tas ut och mark jämnas till. Det behöver sprängas en del, och mark ska grävas bort. Under byggtiden uppstår damm, buller och vibrationer.
Utbyggnaden ska göras successivt i många år.
3) En nyhet som kommunen vill bygga är deponi för farligt avfall. Det har inte lagrats i Skellefteå tidigare utan det betalas dyra pengar för att skickas vidare. I takt med att Skellefteå växer finns nu en önskan att man får lagra detta lokalt så sparar man mycket på transporterna.
Materialet kan vara jord, grus, sand som är extra mycket nedsmutsat, kanske av PFAS eller olja.
Degermyrans avfallsanläggning är i dag 40 hektar stor, och utbyggnaden blir cirka 15 hektar.