De tog studenten 2017 – vad hände sen?

Vad är det som gör att unga personer vill stanna kvar i Skellefteå? Och vad är det som lockar att flytta härifrån? Vi har pratat med några personer som tog studenten i Skellefteå 2017 för att se vad de gör nu.

Karin Turesson, Felipe Quintero och Kornelia Paulander.

Karin Turesson, Felipe Quintero och Kornelia Paulander.

Foto: Privat

Skellefteå2021-08-07 12:00

Kornelia Paulander tog studenten 2017 och sa i en artikel i Norran att hon skulle bo kvar i Skellefteå och plugga till sjuksköterska. När vi ringer upp henne nu, fyra år senare, har det hänt mycket i hennes liv. 

– Jag pluggar till gymnasielärare och är inne på termin sju. Jag är tillsammans med samma kille som jag var då och vi har fått två barn. I december flyttade vi in i ett nybyggt hus i Stämningsgården. Så det har varit fullt upp minst sagt. Vi har nyligen också byggt en altan.

Vad är det med Skellefteå som gör att du har stannat kvar?

– Jag tycker det är lagom stort. Det är roligt att stan expanderar, men att den inte är jättestor. Jag har också mycket familj kvar här som jag inte vill lämna. Jag är ursprungligen från Byske och har alltid tyckt om att inte bo mitt i smeten. I Stämningsgården bor jag inte i ett kvarter, det är mer som en liten by. Samtidigt har jag nära till allt i stan, säger hon.

Gymnasielärarutbildningen pluggar hon på distans via Högskolan Dalarna vilket är det som möjliggjort att hon har kunnat studera och bo kvar i Skellefteå. Hon har heller inte pausat sina studier under sin föräldraledighet. 

– Jag fick min son i september 2019 och han sov i tre månader, men mot slutet innan han skulle börja på förskolan var det ganska tufft. Min dotter, som jag fick i mars, är mer vaken, men det går bra, det är inte så kvar på terminen nu. Till hösten har jag praktik i fem veckor och då ska min sambo vara föräldraledig, berättar hon. 

undefined
Felipe Quintero.

Felipe Quintero jobbade de två första åren efter studenten i Skellefteå som ekonomiassistent inom vården och på Postnord, sedan flyttade han till Lund för att plugga ekonomikandidatprogrammet.

– Jag har ett år kvar av utbildningen, sedan funderar jag antingen på att läsa en master i nationalekonomi eller ta ett år och backpacka och jobba i Sydamerika. Jag kommer från Bogota så då skulle jag stanna och hälsa på släkten också, säger han. 

Tror du att du skulle kunna tänka dig att flytta tillbaka till Skellefteå längre fram?

– Om det skulle komma någon bra jobbmöjlighet, men det känns mest aktuellt att bo söderut. Min närmaste familj har flyttat från Skellefteå, så det finns bara vänner kvar som jag besöker då och då. 

undefined
Karin Turesson.

Karin Turesson har bott i Skellefteå sedan hon gick ut gymnasiet 2017. Hon valde först att läsa upp några kurser på Komvux.

– Jag ville ta ett sabbatsår och känna efter vad jag ville göra. Sedan dess har jag jobbat på förskola och för två år sedan fick jag jobb på Rönnskär, och då blev jag kvar här. Det har varit kul att bo kvar, se stan från ett annat håll än när man går skola. 

Till hösten bär det däremot av norrut. Hon har sökt och kommit in på en utbildning till tandsköterska i Luleå.

– Det känns som det är ett yrke där man kan få träffa lite olika personer. Det är ett begränsat område, men kan hända mycket ändå, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att Skellefteå är en fin stad och jag trivs att bo här, men just nu vill jag flytta och se något annat. Det känns kul att se en ny stad och lära känna några nya personer. Jag har ju bara bott i Skellefteå, så jag vet ju inget annat.

Hon utesluter inte att det kan bli Skellefteå igen i framtiden.

– Jag skulle nog absolut kunna flytta tillbaka, jag har inte något emot att bo här, vi får se var man hamnar sen. 

Kampanj för att locka

De senaste åren har Skellefteå och Piteå samarbetat i kampanjen ”P. S. Ses snart”. Kampanjen syftar till att locka hem talanger till norra Sverige. Kommunerna har arrangerat event både på KTH och Skansen i Stockholm. De senaste eventen blev på grund av pandemin digitala. 

Karriär- och boendetips varvades med inslag som slow-TV, bekanta ljud från hemorten, mysiga filmer och tips med Norrlandsanknytning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!