Norran nÀstlade sig in hos kryptosÀllskapet

Norrans reportrar besökte ett lokalt Daxiomöte för att förstĂ„ hur den kritiserade verksamheten fungerar – och hur Skelleftebor vĂ€rvas till företaget. Vi blev snabbt uppmuntrade att investera pengar.

Vid borden sitter ett tiotal personer.

Vid borden sitter ett tiotal personer.

Foto: Melker Westerberg

SkellefteÄ2023-02-03 06:00

Det Àr söndag, tredje advent. Klockan Àr fem pÄ eftermiddagen. Det Àr mörkt ute och alla affÀrer lÀngs gÄgatan i centrala SkellefteÄ har stÀngt. Men frÄn Café Kanel lyser det Ànnu.

Inne i den lilla lokalen sitter ett tiotal personer. Det Àr bolaget Daxio som hÄller till hÀr pÄ söndagkvÀllar, utanför de ordinarie öppettiderna. In genom dörren till kaféet kliver tvÄ personer som aldrig tidigare besökt nÄgot av Daxios möten. De vÀlkomnas och slÄr sig ned vid ett bord mitt i lokalen. Men mötesdeltagarna vet inte om att de tvÄ nya besökarna som just klivit in egentligen Àr reportrar pÄ Norran.

StÀmningen Àr glad och uppsluppen. Vid ett bord inne i hörnet sitter nÄgra personer, de pratar och skrattar. Vid bordet bakom sitter en man för sig sjÀlv och tittar i sin telefon. Fika finns till försÀljning. NÄgon sitter och dricker kaffe, medan en annan har laddat upp med nÄgra colaburkar.

undefined
Maria och Jenny pÄpekar att de inte kan utlova nÄgra framtida vinster, men berÀttar gÀrna om hur bra siffrorna har sett ut historiskt.

De flesta i lokalen Àr mÀn i medelÄldern men de som hÄller i mötet Àr kvinnor, bÄda i knappa 50-ÄrsÄldern. I mitten av lokalen har de riggat upp en projektor som Àr riktad mot den intilliggande vita vÀggen.

Det Ă€r en av kvinnorna som har bjudit in oss till mötet. Vi vĂ€ljer att kalla henne Jenny. Hon tror att vi Ă€r intresserade av att gĂ„ med i Daxio, men vĂ„rt egentliga syfte Ă€r att förstĂ„ vad Skelleftebor möts av pĂ„ mötena – och hur det gĂ„r till nĂ€r nya personer vĂ€rvas till företaget.

Den andra kvinnan som hÄller i mötet vÀljer vi att kalla för Maria.

Mötet börjar med att kvinnorna visar en presentation över vad Daxio Àr för nÄgot. De kallar det för ett decentraliserat "nÀtverksbolag". Man kan lÀgga in pengar i systemet som sedan förvaltas av ett team experter och ökar i vÀrde, berÀttar de. Exakt hur detta gÄr till verkar dock oklart Àven för Jenny och Maria.

undefined
Daxios bonussystem Ă€r byggt som en pyramid, dĂ€r man sĂ€gs fĂ„ större bonus om man fyller alla ”benen”. Bilderna Ă€r tagna frĂ„n mötet pĂ„ CafĂ© Kanel.

– Man lĂ€gger in pengar som ett team jobbar med, de samarbetar med Daxio och köper och sĂ€ljer odds pĂ„ flera spelbörser. De Ă€r programmerare och har koll pĂ„ sĂ„dant dĂ€r.

De Àr programmerare, vi fattar inte riktigt hur det gÄr till, men de tjÀnar pengar Ät oss?

– Ja, precis.

De sÄ kallade passiva inkomstkÀllorna Àr under mötets gÄng ett Äterkommande argument för varför man borde gÄ med i Daxio. Maria och Jenny pÄstÄr att man kan tjÀna pengar utan att behöva göra nÄgonting, bara genom att gÄ in med en summa pengar. Men man uppmuntras ocksÄ att vÀrva fler personer eftersom det kan ge Ànnu större bonusar.

undefined
För att faktiskt kunna ta ut sina eventuella vinster mÄste man betala en Äterkommande avgift.

Ett annat sĂ€tt att tjĂ€na passiv inkomst inom Daxio sĂ€gs vara att köpa en "nod". Kvinnorna förklarar att man upplĂ„ter delar av sitt lagringsutrymme till olika företag – mot betalning.

– Vi vet knappt sjĂ€lva vad en nod Ă€r. Men man delar sitt lagringsutrymme, antingen frĂ„n sin dator eller frĂ„n molnet. Om företaget blir hackat och blir av med sin information sĂ„ finns den dĂ„ pĂ„ flera stĂ€llen, sĂ€ger de.

Under mötets gÄng berÀttar Maria och Jenny att den före detta Skelleftebon Fredrik Ekersund Àr en person som bidragit starkt till att Daxio blivit stort i stan. Fredrik bor enligt uppgift numera i Thailand men har hÄllit i informationsmöten om företaget riktat till andra Skelleftebor, vilket Norran tidigare rapporterat.

– Fredrik tjĂ€nar sĂ€kert flera miljoner kronor i veckan, sĂ€ger Jenny.

Maria och Jenny sĂ€ger att de ocksĂ„ har tjĂ€nat stora pengar pĂ„ Daxio. Men det ska visa sig att ingen av dem nĂ„gonsin har tagit ut nĂ„gra av sina pĂ„stĂ„dda vinster – trots att de varit medlemmar i fyra Ă„rs tid.

Kvinnorna förklarar för Norrans reportrar att det kan vara gynnsamt att inte ta ut vinsterna. Om man behĂ„ller pengarna i systemet pĂ„stĂ„s man kunna fĂ„ Ă€nnu större avkastning i framtiden. 

– I mĂ„ndags fick jag in 818 dollar. Men det Ă€r för att jag redan har 250 000 kronor i systemet. Ni skulle bli förvĂ„nade över hur mycket pengar jag tjĂ€nar. NĂ€r jag sĂ„g hur det tickade uppĂ„t kĂ€nde jag att shit, jag mĂ„ste lĂ€gga in 20 000 kronor till. Och sĂ„ vidare, sĂ€ger Jenny.

undefined
Vid borden sitter ett tiotal personer.

En halvtimme in i mötet inleds en digital presentation med en kvinna i Örebro som heter Heidi Byrkjeland. Hon Ă€r enligt egen utsago en av de första i Skandinavien att gĂ„ med i Daxio, och Ă€r "sponsor" Ă„t bland andra Maria och Fredrik Ekersund – vilket innebĂ€r att hon vĂ€rvade dem en gĂ„ng i tiden.

Under Heidi Byrkjelands dragning framkommer det att det har varit problem med utbetalningar pÄ sistone. Hon skyller pÄ tekniska problem med en ny betallösning.

– NĂ„gra bitar fattas och Ă€r inte fĂ€rdigprogrammerade. Vissa har funderat pĂ„ om det saknas pengar i Daxio, om det Ă€r dĂ€rför Frode (JĂžrgensen, reds anm.) hĂ„ller pĂ„ uttagen. Men det Ă€r inte det som Ă€r problemet. SjĂ€lva pengarna finns dĂ€r, det behöver ni inte vara oroliga för, bedyrar hon.

Mötesdeltagarna tycks nöja sig med den informationen och stÀller inga följdfrÄgor.

Mötet pÄgÄr i ungefÀr tvÄ timmar. Under hela den hÀr tiden nÀmns ingenting om att Daxios medgrundare Frode JÞrgensen har suttit i fÀngelse för pyramidspel. Precis i slutet av mötet stÀller en av Norrans reportrar en frÄga om de mÄnga blogg- och foruminlÀgg dÀr det pÄstÄs att Daxio Àr ett pyramidspel. Maria och Jenny slÄr ifrÄn sig anklagelserna.

– De som Ă€r negativa till nĂ„gonting vill gĂ€rna sĂ€ga det. Men de som Ă€r positiva skriver inte ett enda ord pĂ„ nĂ€tet. TyvĂ€rr Ă€r det bara de negativa som kommer upp.

Men varför Àr vissa negativa dÄ?

– För fyra Ă„r sedan hade Daxio ett annat namn, Global Game Arena. Det var nĂ„gra i bolaget som blĂ„ste Ă€garna pĂ„ pengar och de var tvungna att rekonstruera. Om jag som sponsor inte hade berĂ€ttat det för dig, dĂ„ hade du kĂ€nt dig lurad. För du hade mĂ€rkt att du inte kunde logga in och trott att alla pengar var förlorade. Men jag och Maria kĂ€nner vĂ„ra sponsorer, sĂ„ vi var informerade. Det handlar tyvĂ€rr om att det Ă€r kunskapen som brister, sĂ€ger Jenny.

Daxios medgrundare Frode JÞrgensen Àr inne pÄ samma förklaring. I en intervju med Norran sÀger han:

– Enskilda medlemmar hade hittat ett sĂ€tt att lura till sig bonusar. De blev avstĂ€ngda med hĂ€nvisning till vĂ„ra regler och villkor.

Enligt nyhetssidan Bitcoin Exchange Guide var detta i sjÀlva verket en ursÀkt som Àgarna anvÀnde för att sjÀlva sticka med pengarna. NÄgot som JÞrgensen bestÀmt dementerar.

undefined
Daxios medgrundare Frode JĂžrgensen.

Maria och Jenny menar att mÄnga företagsstrukturer Àr uppbyggda som pyramider, och att detta i sig inte behöver betyda att det rör sig om pyramidspel.

– TĂ€nk dig ett vanligt bolag, typ H&M. De har Ă€gare, vd, mellanchefer, butikschefer och anstĂ€llda. Det Ă€r ju ocksĂ„ en pyramid! Skillnaden med pyramidspel Ă€r att pengarna bara gĂ„r uppĂ„t i pyramiden, resonerar Jenny.

– Man kan tjĂ€na mer eller mindre, oavsett var i nĂ€tverket man Ă€r! Det Ă€r okunskap att se en pyramid och bara: ”wow, det Ă€r ett pyramidspel”.

NÄgra veckor senare blir vi bjudna till ytterligare ett möte, den hÀr gÄngen hemma hos Maria. Men nÀr vi avslöjar att vi kommer frÄn Norran stoppar kvinnorna oss i dörröppningen och sÀger att de inte har tid att prata.

– Vi Ă€r bara ansvariga för vĂ„ra egna medlemskap. Vi har inget annat ansvar, sĂ€ger de.

Men ni har ju försökt vÀrva vÄra kollegor?

– Det var ju ni som var intresserade av att veta mer. Ni fĂ„r gĂ€rna komma igen och veta mer, sĂ€ger Maria.

undefined
NÀr kvinnorna fÄr veta att vi Àr reportrar pÄ Norran sÀger de att de inte har tid att prata.

Hur ser ni pÄ att det har varit problem med utbetalningarna?

– Det beror pĂ„ en teknisk lösning. Daxio Ă€r banbrytande i upplĂ€gget med sin spel- och underhĂ„llningsplattform. Och dĂ„ förstĂ„r man att det finns vissa tekniska hinder att övervinna, sĂ€ger Maria.

KÀnner ni till att medgrundaren Frode JÞrgensen har suttit i fÀngelse för pyramidspel?

– Nej. Det fĂ„r du frĂ„ga honom om, sĂ€ger Jenny.

NÀr man googlar Daxio kommer det upp mycket kritik. Har alla dessa bedömare fel?

– Har ni hittat nĂ„got positivt om Daxio, dĂ„? Alla har rĂ€tt till sin egen Ă„sikt, sĂ€ger Maria.

– Vi har ju vĂ„ra trĂ€ffar just för att kunna hjĂ€lpa de som har problem. Det Ă€r inte sĂ„ enkelt att förstĂ„ allt, man mĂ„ste fĂ„ kunskap och hjĂ€lp.

Fotnot: Norran har sökt Fredrik Ekersund och Heidi Byrkjeland upprepade gÄnger för en kommentar. De har dock valt att inte Äterkomma.

Maria och Jenny heter egentligen nÄgot annat.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!