Snart kan nästa åldersgrupp boka tid för covidvaccin

Nu är det dags för nästa åldersgrupp att erbjudas covidvaccin. Från och med nästa vecka kan västerbottningar som är 65 år och äldre boka en tid för vaccination. Fas 3 väntas inledas om några veckor.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Väserbotten, säger att fas 3 kan inledas om några veckor.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Väserbotten, säger att fas 3 kan inledas om några veckor.

Foto: Per Landfors/VK

Skellefteå2021-04-14 16:15

Västerbotten befinner sig fortfarande i fas 2 av prioritetsordningen för vaccination mot covid-19. De sista som tillhör fasen håller just på att identifieras innan fas 3 kan inledas.

– Det finns också andra grupper kvar i fas 2. Det handlar om brukare inom LSS och patientnära personal som ska vaccineras innan vi går ner till gruppen under 65 år, alltså fas 3, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.

Fas 3 handlar om gruppen 60 år och äldre. När de kan boka vaccinationstid är inte spikat, men det handlar om veckor och inte månader. 

Fas 3 innefattar också personer i åldern 18 till 59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Förutom sjukdomar som demens kan det handla om tillstånd som kognitiva eller psykiska funktionsnedsättningar.

I nuläget säger prognosen att fas 4, och den storskaliga massvaccinationen av allmänheten mellan 18 år och 59 år, påbörjas i månadsskiftet maj–juni.

– Kanske kan vi komma över i den allmänna vaccinationen i sista veckan av maj. Just nu är den största oron att Astra Zenecas vaccin kanske bara godkänns för personer över 65 år. Troligtvis tas samma beslut för Janssens vaccin. Det skulle innebära att vi i mitten av maj, när alla över 65 år har vaccinerats, har vaccin som vi inte kan använda, säger Ronny Lestander.

undefined
Endast en halv procent av västerbottningar som bokats in för att få Astra Zenecas vaccin har tackat nej.

Make, maka eller sambo till personer som tillhört de första faserna har också kunnat boka tid för vaccination. I och med att 65-plussarna vaccineras försvinner den möjligheten.

– Vi har varit nästan ensamma i Sverige med det. Från och med nästa vecka kommer vi inte ha öppet för dem utan fokuserar endast på åldern. Andra regioner har följt ålder på ett strikt sätt, men vi har velat göra det möjligt att samåka och utnyttja kommunikationerna bättre, speciellt för de äldre.

Att specifika åldersgrupper erbjuds vaccin fortsätter troligtvis in i fas 4. Exempelvis att 55-plussare först kallas, sedan 50-plussare, och på så sätt arbetar man sig nedåt i åldrarna.

– Utifrån det vi diskuterar är det troligtvis så att man kommer att fortsätta med åldersintervaller för att inte skapa ett gigantiskt tryck på verksamheterna, säger Ronny Lestander.

Blir det fem år eller tio år i taget?

– Det beror på hur stora grupper det handlar om. Om åldersintervallerna blir större eller mindre beror också på tillgången på vaccin. Har vi jättemånga doser kan vi ha ett större spann. 

undefined
Vaccinsamordnare Ronny Lestander, oroas över att Astra Zenecas och Janssens vaccin inte kan användas till yngre personer.

Vaccinationscentraler har satts upp i Skellefteå Kraft Arena och Tegs kyrka i Umeå, men det är oklart hur stor andel av vaccindoserna som delats ut där. 

– Än så länge sker den stora andelen vaccinationer ute på hälsocentralerna, vi har ju till exempel alla hälsocentraler i inlandet. Jag har inte tittat närmare på hur det ser ut i Umeå och Skellefteå, men jag tror de större delarna fortfarande görs på hälsocentralerna även där, säger Ronny Lestander.

Det omtalade vaccinet från Astra Zeneca har väckt många frågor hos patienter, speciellt de med en historia med blodproppar eller blodförtunnande medicinering, men har inte lett till att en betydande andel västerbottningar har tackat nej till dosen.

– Det är ungefär en halv procent som är inbokade till att få Astra Zenecas vaccin som väljer att inte ta det. Det är en väldigt låg andel. Nyttan är extremt mycket större än att få allvarlig covid. Än så länge har man inte sett många allvarliga biverkningar hos personer över 65 år.

När tror du alla över 18 år har erbjudits covidvaccin?

– I mitten av augusti. Det kanske till och med blir tidigare, det beror på allt som händer innan dess.

Till sist, när tror du att vi kan återgå till det normala?

– Det törs jag inte sia om. Allt hänger på smittspridningen och hur vi håller oss till att sprida smittan vidare tills vi är vaccinerade. Sedan får vi hålla tummarna om att det inte kommer ytterligare mutationer där vaccinet fungerar dåligt. Jag hoppas personligen på att restriktionerna kan lättas något under tidig sommar, säger Ronny Lestander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!