Unikt trafikprojekt ger Christian fin utmärkelse

Christian Eriksson, Trafikverket, Skellefteå, och hans nio kollegor i projektet ”Digitaliserad vinterväglagsinformation” tilldelades på tisdagen det ”Stora ingenjörspriset” i Digitalisering. ”Det känns som om vi är med och tar ett stort teknikkliv”, säger Eriksson till Norran.

Christian Eriksson, Skellefteå, enhetschef på Trafikverket, är en av dem som jobbat i projektet med den digitala insamlingen av mätpunkter som ger en mer heltäckande bild av väglaget.

Christian Eriksson, Skellefteå, enhetschef på Trafikverket, är en av dem som jobbat i projektet med den digitala insamlingen av mätpunkter som ger en mer heltäckande bild av väglaget.

Foto: Privat

Skellefteå2021-04-28 13:00

Det var under Ingenjörsdagen som vinnarna i det Stora Ingenjörspriset i fyra klasser korades: digitalisering, hållbarhet, ledarskap och innovation. I varje klass fanns fyra eller fem nominerade.

Projektet ”Digitaliserad vinterväglagsinformation” är unikt och kan bidra till en ökad framkomlighet på de svenska vägarna. Ett pilotprojekt startades med data från fordon i sju testområden bland annat ett i Luleåregionen för att mäta friktion på vinerväglag

– Vägarna kommunicerar i realtid via bilarna som har sensorer eller egna inbyggda stödsystem, berättar Eriksson som är enhetschef för Verksamhetsområde Underhåll.

I de driftsområden försök gjorts har bilarna levererat miljontals mätvärden, som bland annat ger information om hur hala vägarna är. Genom informationen går det att bättre förutse och bedöma om vilka vinterväghållningsåtgärder som ska genomföras och när, vilket ger resursoptimering.

– Nu är det aktuellt att gå ut med projektet över hela landet inte bara i pilotområdena. Vi köper tjänsten via företag som har kontakt med bilarna och som bearbetar datan, berättar Eriksson.

Juryns motivering: ”Vinnaren riktar strålkastarljuset mot de stora möjligheter som finns genom digitalisering och utveckling av ekosystemet för transporter i en hållbar riktning. Genom partnerskap och samarbeten har vinnaren anammat digitalisering som verktyg på ett kreativt sätt. Lösningen skapar värde för samhället genom positiv effekt på framkomligheten på våra vägar, minskad klimatbelastning och högre säkerhet i trafiken. I lösningen ser vi en långsiktighet och en skalbarhet som framgent har stor potential att påverka transporter även globalt.”

I projektet har Christian Eriksson jobbat med andra från Trafikverket, Luleå Tekniska Universitet och konsulter.

Det blev fler pris med Skelleftekoppling. Maria Åstrand, MD Raw Materials på Northvolt, tilldelades hållbarhetspriset.

Hon driver ett initiativ för en europeisk och grön värdekedja för batterimetaller med god transparens, etik och långsiktighet.

Motiveringen bland annat: ”Genom mod och stor drivkraft visar mottagaren hur nyindustraliseringen av Norrland kan fokusera på klimatneutralitet och cirkularitet och sätter den unga ingenjörens påverkan i centrum.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!