Skelleftebladet publicerade en artikel den 17 april, alltså en vecka efter att Titanic sjönk, med rubriken ”Hvilka voro med från Burträsk?”
Tidningen publicerade namnet på nio av dessa, som ska ha rest från Burträsk i grupp.
– Den är intressant. Det är klart att vi vill ställa ut den, mend et är alltid riskabelt med gamla tidningsklipp. De är alltid så sköra, säger Claes-Göran Wetterholm.
Inga från Skellefteå
Norran har sökt på samtliga av namnen i Titanics passagerarlista men inte fått en träff på någon av dem.
– Det var väl så att man misstog massor av människor. Det var stor förvirring som rådde, den enda informationen man hade att tillgå var i tidningar. Det fanns ju inte ens radio.
Claes-Göran Wetterholm, som har skrivit flera böcker om fartyget, har inte hittat några ombord från Skellefteområdet.
– Du har några få från norra Sverige, till exempel Oskar Hedman från Umeå. Det är inte så många fler, de flesta som utvandrade var från Gotland och Bohuslän.
Emigrantångare
Han tycker att en av de mer intressanta sakerna med artikeln är ordvalen.
– Att tidningen kallar Titanic för en emigrantångare, det är intressant. Det är inte lyxkryssare eller passagerarfartyg som den kallas i dag. Man får en känsla av tidsandan, säger han.
Inte heller Skellefteå Museum, som parallellt med Titanic-utställningen visar Amerika-brev från samma period, vet vad som hände med Burträskarna.
– Nej, jag har inte hört talas om det här, säger Ulf Lundström, lokalhistoriker.
De saknade Burträskarna som omnämns i artikeln var alla mellan 18 och 25 år. Namnen är August Olofsson (Bjursiljum), A. Eliasson (Bygdsiljum), Carl Norlin (Bygdsiljum), Ester Nilsson (Delfsjön), Hulda och Viktoria Viklund (Bygdsiljum), Anna Lindgren (Högliden), Oskar Carlsson (Bygdsiljum), Anna Jonsson (Gammelbyn).
Vet du vad som hände med dem? Kontakta Norran på redaktion@norran.se eller ring 0910-578 00.