Sedan i höstas har långt över 100 personer suttit anhållna hos polisen i Skellefteå, och inför den gångna helgen var arresten proppfull med personer som misstänktes för brott.
Här nedan kommenterar Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå där också Malå och Norsjö, ingår, brottsutvecklingen i en intervju tidigare i vintras:
I lördags häktades en 24-årig man av Umeå tingsrätt misstänkt för narkotikabrott, stöld och bilstöld på olika adresser i Skellefteå mellan den 15 och 18 april.
I måndags häktades en man född 1987, på sannolika skäl misstänkt för en stöld ur ett förråd i Skellefteå den 19 april. Att han häktades beror bland annat på risken för återfall i brott.
Nu har ytterligare två män begärts häktade.
Man, 37 år:
Misstänks för en grov misshandel i en bostad i Skellefteå den 12 oktober i fjol. Under vårvintern har mannen, visar förundersökningen, begått stöld– och häleribrott, främst kopplat till ett inbrott på Kanalskolan i Skellefteå den 14 februari.
Man, 48 år:
Åklagare Stina Westman har begärt att mannen ska häktas misstänkt för grov kvinnofridskränkning, som ska ha pågått under hela 2018. Mannen misstänks också för övergrepp i rättssak, vilket innebär att man under hot försöker förmå någon att exempelvis inte göra en polisanmälan.
I polisförhör har mannen förnekat de misstänkta brotten.
Häktningsförhandlingarna hålls tisdag och onsdag vid Skellefteå tingsrätt.
FAKTA/Grov kvinnofridskränkning:
Grov kvinnofridskränkning infördes i brottsbalken 1998 och riktar sig mot upprepad och systematisk brottslighet som misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande, olaga tvång, överträdelse av kontaktförbud och skadegörelse.
Syftet är att se de samlade gärningarna som en helhet som inte var för sig behöver bedömas som grova brott, men där man sammantaget bedömer gärningen som grov.
Det avgörande för att döma en person för grov kvinnofridskränkning är att handlingarna tillsammans har utgjort en upprepad kränkning av kvinnans integritet och varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla.