Brottsdömda kan jobba som personliga assistenter – utdrag begärs bara för de som ska jobba med barn

Det finns ingen lag som kräver att arbetsgivare ska begära utdrag ur belastningsregistret på assistenter som ska arbeta med vuxna. Det visar sig att ett av Sveriges största assistansbolag, Frösunda Omsorg, inte har som regel att göra det. Inte heller Skellefteå kommun. ”Det är en svår avvägning”, säger Lisa Brixius, regionchef på Frösunda omsorg.

Genrebild. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Genrebild. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2019-09-30 06:15
undefined
Genrebild. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Nyligen sände Sveriges Radio programmet Kaliber som handlade om en Skelleftebo som utsatts för stöld och skadegörelse av sin dåvarande personliga assistent. Mannen är tidigare dömd vid ett flertal tillfällen, senast 2015 då han dömdes för misshandel och överträdelse av kontaktförbud, men det visste varken kunden eller assistansbolaget.

Jobbade som personlig assistent: Stal läkemedel av två vårdtagare

Det finns inget lagkrav på att arbetsgivare ska kontrollera belastningsregistret för assistenter som ska arbeta med vuxna, men möjligheten att göra det finns, genom att kunden själv begär att få se ett utdrag.

– Polisen rekommenderar att inte ta utdrag ur belastningsregistret vid anställning av personliga assistenter som ska jobba med vuxna, på grund av att man ska värna om den personliga integriteten. Frösunda följer lagen, som omfattar arbete med barn vilket innebär att vi begär in belastningsregister för alla som ska arbeta med barn, det vill säga personer under 18 år. Men vi är tydliga med våra kunder att om de önskar utdrag ur belastningsregistret på de personliga assistenter som ska jobba för dem så ordnar vi det, säger Lisa Brixius, regionchef på Frösunda omsorg.

Varför tar ni inte utdrag ur belastningsregistret på alla ni anställer?

– Det är en svår avvägning mellan att värna om den personliga integriteten eller riskera att någon av våra kunder blir utsatta för brott. I belastningsregistret finns även mindre brott med som inte kanske anses vara en fara vid anställning. Grövre brott ligger kvar i tio år och mindre grova brott i fem år. Om någon råkat lämna ett stearinljus på och det börjar brinna räknas det som framkallande av allmän fara. Om någon gjort det för fyra år sedan ska inte den personen kunna anställas då?, funderar Lisa Brixius.

”Det är en svår avvägning mellan att värna om den personliga integriteten eller riskera att någon av våra kunder blir utsatta för brott.”

I fallet med Skelleftebon var mannen tidigare dömd för bland annat misshandel och överträdelse av kontaktförbud. I det fallet hade det kanske varit bra att veta om det i förväg?

– Ja självklart. Alla våra kunder har möjligheten att begära utdrag ur belastningsregistret på de assistenter som jobbar hos dem. I det här fallet blev mannen omedelbart bortplockad efter den här händelsen.

Vad gäller om det är en vikarie som hoppar in för någon annan?

– Våra vikarier är presenterade, godkända av kund och introducerade enligt kundens kravspecifikation. De vikarier som är aktuella, är kopplade till den enskilda kunden i vårt system, säger Lisa Brixius.

Inte heller Skellefteå kommun begär ut belastningsregister för personer som ska jobba för vuxna. Maud Berggren, verksamhetschef inom personlig assistans, på Skellefteå kommun, berättar att de enbart kollar belastningsregister för de personer som ska jobba med barn.

Varför kollar ni inte belastningsregistret för de personliga assistenter som ska jobba med vuxna?

– I en av statens offentliga utredningar föreslås ett generellt förbud för arbetsgivare att begära registerkontroll. Då det inte finns någon lagstiftning kring att begära ut registerkontroll för personer som ska arbeta med assistans för personer över 18 år har vi valt att avvakta det beslut som väntas komma nationellt inom området. Vi välkomnar och bevakar utredningen och kommer att ändra våra rutiner vid en eventuell lagändring. Vi tycker att det är bra att det här granskas då den enskilde brukarens trygghet är A och O, man ska vara trygg i sitt eget hem och med den personal som arbetar, säger Maud Berggren.

Hur arbetar ni för att förhindra att era kunder blir utsatta för brott av dem som ska hjälpa dem?

– Under anställningsintervjuer ställer vi alltid frågan om det är något mer vi som arbetsgivare behöver veta om personen. Eftersom vi i ledningen inom personlig assistans inte är på plats i kundens hem där assistenterna arbetar, så har vi ständiga uppföljningar med assistenterna och med kunderna om hur arbetet går. Om det uppkommer misstankar om att något inte står rätt till så inför vi ännu tätare uppföljningar och individuella samtal för att utreda om det är något som vi behöver åtgärda, säger Maud Berggren och fortsätter;

– Om vi i framtiden kommer införa krav på utdrag ur belastningsregistret även för personer som ska jobba med vuxna så är det viktigt att vi fortsätter med kontinuerliga uppföljningar som vi gör nu. Ett utdrag ur belastningsregistret kan annars fungera som en falsk trygghet. Även om personen inte finns med i belastningsregistret så är det ingen garanti varken för att personen aldrig begått något brott eller att den aldrig någonsin kommer göra det i framtiden.

”Under anställningsintervjuer ställer vi alltid frågan om det är något mer vi som arbetsgivare behöver veta om personen.”

Har det hänt att någon under en anställningsintervju erkänt att hen begått något brott?

– Nej, inte vad jag känner till under den tid jag arbetat inom Skellefteå kommun, säger Maud Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!