– Det som slagit mig när det gäller Skellefteå är bredden på de träbyggnadsprojekt som genomförs här. Det är mycket speciellt för en så pass liten kommun, säger Tomas Nord, professor vid Linköpings universitet som drivit projektet, tillsammans med Mårten Hugosson, forskare vid Högskolan i Dalarna.
Fokus i projektet, som också är en del i Trästad Skellefteå, har legat på beslutstöd och upphandling av gröna projekt. Därför har forskarna varit speciellt intresserade av Skellefteå kommuns träbyggnadsstrategi.
– Regeringen presenterade den 26 juni sin inriktning för träbyggande där de bland annat vill se ett ökat byggande av flerfamiljshus i trä. Det handlar då om förstärkt samverkan, kunskaps- och kompetenshöjning, forskning, utveckling och innovation samt exportfrämjande insatser, berättar Tomas Nord och inflikar att Skellefteå och Växjö här nämns som goda exempel.
Hans Andersson, chef för samhällsbyggnadskontoret i Skellefteå, ska nu göra en djupdykning i den färska nationella inriktningen.
– Vi ska se till så att vi ligger i linje med den i vår kommunala träbyggnadsstrategi. Det är viktigt att de hänger ihop, säger han.
I forskningsprojektet har man totalt studerat tio projekt i Skellefteå, Växjö och Falun. I Skellefteå har det handlat om Älvsbacka Strand, Älvsbackabron, parkeringshuset i Kvarteret Ekorren och förskolan Norrskenet. Forskarna har intervjuat politiker, beställare och entreprenörer kring beslutstödet och upphandlingsprocessen
– För Skellefteå har satsningen på träbyggande främst handlat om att skapa varumärket Skellefteå som trästad och att utveckla den lokala träindustrin. Dessutom har man valt att delta i nationella, regionala och lokala nätverk, berättar Tomas Nord.
Han konstaterar att Skellefteås träbyggnadsstrategi snarare handlar om en vision än om hur man rent konkret ska agera.
– Detta skiljer sig från träbyggnadsstrategin i Växjö där de har som mål att 50 procent av den kommunala nybyggnationen år 2020 ska vara träbaserad, säger Tomas.
Han menar att de fyra projekten som man studerat i Skellefteå har varit lyckade på olika sätt. I bygget av Älvsbacka strand testades samarbete mellan Martinsons och Lindbäcks byggmetoder, när det gäller Älvsbackabron användes nya upphandlingsmodeller, i bygget av Norrskenet utformades detaljer som kan användas i framtidens byggande och parkeringshuset i Ekorren var det första av sitt slag i Sverige.
– Parkeringshuset har nu fått en efterföljare i Briggen på Gävle Strand som i stort sett är identisk med Ekorren. Min personliga åsikt är att alla parkeringshus borde byggas i trä, berättar Tomas Nord.
Forskarnas slutsats är att det är viktigt att jobba med mål och visioner på en policynivå när det gäller träbyggande.
– Det är också nödvändigt att kommunerna skaffar sig ett internt kunnande om trä och träbyggande så att man förstår de tekniska aspekterna. Dessutom måste kommunerna arbeta aktivt mot marknaden med återkommande projekt, med stegvis ökad innovation och samverkan med en mångfald av aktörer, avslutar Tomas Nord.