Den årliga regionala bostadsmarknadsanalysen som görs i alla landets län är riktad till kommunerna i respektive län, bostadsföretag och andra aktörer som är intresserade av bostadsmarknadens utveckling i länet.
De bostäder som det finns störst behov av i Västerbotten är medelstora hyresrätter och stora bostäder med äganderätt.
2000 lägenheter 2020
Av svaren i årets bostadsmarknadsenkät framkommer att kommunerna förväntar sig att betydligt färre lägenheter kommer att påbörjas under 2019 och 2020 än tidigare år. I bostadsmarknadsenkäten 2016 förväntade sig kommunerna att nästan 3 000 lägenheter skulle påbörjas under samma år. Motsvarande siffror för 2017 och 2018 var knappt 2 400 respektive drygt 2000 lägenheter. Kommunerna bedömer att det i år kommer att påbörjas 1 502 lägenheter och ytterligare 1 922 lägenheter under 2020.
Bostadsbyggandet begränsas av en mängd faktorer, men de som fortfarande anses vara vanligast är finansiella hinder; exempelvis svårigheter för privatpersoner att få lån, hårda lånevillkor, svårigheter för byggherrar att få långivare, höga produktionskostnader och svag andrahandsmarknad.
Osäkerhet i Skellefteå
Norsjö har angett att kommunen och det allmännyttiga bostadsbolaget saknar ekonomiska resurser för bostadsbyggande som en begränsande faktor.
Skellefteå har angett svag infrastruktur och osäkerhet kring framtida infrastruktursatsningar.
Hårda lånevillkor är dock den vanligaste faktorn som begränsar bostadsbyggandet i länet.
Länsstyrelsen konstaterar att det inom några år är sannolikt att det kommer att Northvolts batterifabrik står klar i Skellefteå. När fabriken är färdigställd beräknas den kunna ge 2 500 personer arbete. Som en följd av detta planerar Skellefteå kommun för tusentals nya bostäder. Bara under tiden som bygget pågår kan det komma att krävas bostäder åt 1 000 byggarbetare.
Brist även 2022
De sju kommuner som har ett underskott idag bedömer att de även kommer att ha ett underskott av bostäder om tre år.
Skellefteå har under de senaste fem åren bedömt ett underskott på bostäder som kommer att kvarstå 2022.
Av kommunernas svar i bostadsmarknadsanalysen 2019 framgår att läget i centralorterna gått från underskott till balans i Nordmaling och Malå, mellan åren 2018 och 2019.
Bostadsbyggandet i länet sker huvudsakligen i Umeå och Skellefteå. Närmare 90 procent av de lägenheter som byggts sedan år 2000 har byggts i Umeå (13 149 av totalt 15 036). Under samma period har 1 027 lägenheter byggts i Skellefteå och 860 lägenheter i resterande 13 kommuner. Uppgifterna är dock inte helt tillförlitliga då statistiken bygger på att samtliga byggnadsnämnder ska rapportera in uppgifter till SCB.
Allmännyttan säljs
I Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele och Vännäs finns beslut om att sälja ut delar av allmännyttans bestånd under 2019. Totalt handlar det om 133 allmännyttiga lägenheter, varav 100 lägenheter finns i Vännäs, enligt rapporten.
Merparten av länets bostadsbestånd och arbetsplatser återfinns där tillväxten är måttlig eller hög, som tidigare nämnts, inom kommunerna Umeå och Skellefteå.
Av länets 15 kommuner uppger sju att det råder obalans på bostadsmarknaden för ungdomar. Det är en minskning mot föregående år med tre kommuner. De kommuner som uppger en balans på bostadsmarknaden för ungdomar är Nordmaling, Robertsfors, Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea, Vilhelmina och Åsele.