Festival för glädje: "Vill visa hur vi firar"

Efter en månad av fasta under Ramadan var det dags för en riktig Eid-fest på Folkparken i Skellefteå.
– Vi vill sprida glädje och att fler ska känna sig delaktiga och uppskattade, säger Nabiila Mahammed, som var med och arrangerade festligheterna.

Eid-festivalen i Skellefteå riktade sig mot alla åldrar men framför allt satsade de på aktiviteter för barnen.

Eid-festivalen i Skellefteå riktade sig mot alla åldrar men framför allt satsade de på aktiviteter för barnen.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2025-03-30 17:00

Nyheten i korthet

  • Eid-festivalen i Skellefteå, som firar slutet på Ramadan, lockade cirka 500 besökare och representerade över tio nationaliteter.
  • Festivalen, som arrangerades för tredje året, syftar till att sprida glädje och främja integration.
  • Arrangörerna fokuserade på familjevänliga aktiviteter, inklusive dans, hoppborg, cirkus, ansiktsmålning och spel, för att skapa band och minnen för alla oavsett bakgrund.

Vid tio på söndagen körde de igång. Och intresset var stort. Redan vid tolvtiden började maten ta slut. Men Rami Ibrahim lyckades få lite eritreansk injera och zigni - en sorts pannkaka med en kryddstark köttgryta.

– Vi firar mångfald i dag och vill stärka integrationen. Det är nog tio – tolv nationaliteter här i dag, även inrikesfödda, säger han och berättar att han representerar ABF som är medarrangörer.

Han gissar att besökarna under dagen är cirka 500 stycken. 

undefined
Barnen flockades kring elefantmannen som var med i cirkusen.
undefined
Nabiila Mahammed och Dahabo Drago sålde mat och serverade fika. "Det tog slut snabbt", konstaterade Nabiila.
undefined
Cirkusen med akrobatik lockade många barn.
undefined
På en plats i salen kunde man få hennatatueringar och många tog tillfället i akt.
undefined
Fusia Ahmed med dottern Soban, 6 år. "Det är lite nytt för oss att träffas såhär och inte bara i moskén exempelvis. Vi vill gärna visa hur vi firar", säger hon. Soban gillade ansiktsmålningen och att fiska efter godis.
undefined
Rami Ibrahim och Abdrasis Mohammad köpte mat. Det fanns flera rätter att välja mellan från det eritreanska, somaliska och indiska köket.
undefined
Amir Mahmud, Said Abdi och Wisam Osman spelade fotbollsspel. "Roligast är att de äldre barnen har en gamingplats, det är bra mat, vi kan leka med varandra och alla är snälla", sa Siyad Osman som satt bakom dem.
undefined
Viktoria Wistemar från föreningen Hej främling fick en hennatatuering. "Vi är med och stöttar festivalen", berättade hon.
undefined
Nabiila Mahammed och Hibo Gaalib är båda engagerade i föreningen Aktiva mammor som arrangerade festivalen.
undefined
Baklava samsades med morotskaka och fikat var gratis.

Det är tredje året som Eid-festivalen arrangeras. Nabiila Mahammed guidar runt i lokalen. Hon berättar att Eid är en muslimsk högtid, men att festivalen på Folkparken har fokus på att visa upp kulturen och att dela glädjen med alla Skelleftebor.

Och det är hög puls och stimmigt i hela lokalen. Medan föräldrarna umgås är det full fart på dansgolvet för barnen. Där finns hoppborg och cirkus med akrobatiska övningar, ansiktsmålning, pysselbord, gaming och VR.

Mat och bakverk till fika har arrangörerna gjort själva. 

– Vi har mycket fokus på familjer och barn, både nya familjer som kommit hit och de som bott här i 20 år. Det ska vara glädjefyllt för alla oavsett bakgrund, ålder och kön. Vi hoppas det kan skapa band och minnen, även för de som känner sig lite utanför, säger hon.

Arrangör

Aktiva mammor är en förening som består av just aktiva mammor och de är cirka 20 som arbetar aktivt. Deras fokus är att barn och ungdomar ska komma in i samhället på ett bra sätt.

Förutom dem stöttar ABF, Skellefteå Buss, Hej främling och Islamiska Kultur Centret i Skellefteå festivalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!