Betongföretag anmäler kommunen för tävling

Företaget Byggbetong John Dahlgren har anmält Skellefteå kommun till Konkurrensverket. Anledningen är att de anser att kommunen begränsar konkurrensen för alla andra byggmaterial. ”Ställ krav på hållbarhet istället så kan vi också vara med och tävla”, säger Håkan Dahlgren, vd för företaget.

Håkan Dahlgren tycker att kommunen felaktigt missgynnar betongföretagen.

Håkan Dahlgren tycker att kommunen felaktigt missgynnar betongföretagen.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2020-01-28 07:30
undefined
Håkan Dahlgren tycker att kommunen felaktigt missgynnar betongföretagen.

Han kräver att kommunen ogiltigförklarar markanvisningstävlingen om bostadsbyggande i Västra Erikslid. Norran har tidigare berättat om att ett av kraven är att husen byggs i just trä.

Tävling om Västra Erikslid: Bolagen konkurrerar om att få bygga

Håkan Dahlgren är kritiskt till att kommunen utestänger andra byggmaterial än trä och tycker detta strider mot konkurrenslagen genom att det är konkurrensbegränsande.

Klimatvänligare

Han anser att det inte finns någon forskning som visar att det ur klimatsynpunkt är bättre att bygga med ett specifikt byggmaterial utan att det också beror på transporter, möjligheter till energieffektivisering under användning av huset och behov av underhåll. Han hänvisar till en studie av Riksbyggen som inte visat på signifikanta skillnader mellan trä och betong.

Han påpekar också att betongindustrin arbetar med att bli bättre på att minska klimatpåverkan, samt att det i dag finns betong med lägre klimatpåverkan.

– Det är ingen mening att bygga en konstruktion med material som ger lägre koldioxidutsläpp om konstruktionen får kortare livslängd och måste ersättas i förtid, säger han.

Så ska norra Sveriges städer byggas mer hållbart

Hur jobbar ni med att minska klimatpåverkan?

– Vi har startat en fabrik i Hedensbyn för att ha närmare till kunderna. Vi minskar därmed längden på transporterna och sparar en mil enkel väg in till centrala Skellefteå jämfört med om vi kör från Slind. Dessutom jobbar vi med att optimera betongen.

Kommunen erbjuder Baldertomten för att gynna träbyggande

Det handlar om att ha så låg cementhalt som möjligt i betongen. Cementen som tillverkas på Gotland kommer till i en process som alstrar mycket koldioxid.

– De jobbar hårt för att sänka klimatbelastningen. Vi tittar också på möjligheterna att använda flygaska, en restprodukt från kolkraftverk, och masugnsslagg för att ersätta en del av cementen, säger Håkan Dahlgren.

Trä ska gälla vid byggande

Dessutom påpekar han att betong behöver lite underhåll och går att återvinna.

Enligt kommunens nya miljö- och klimatprogram, som kommunstyrelsens arbetsutskott enhälligt sa ja till, är målet att hälften av alla byggnader som byggs av kommunens förvaltningar och bolag ska vara i trä fram till 2030. Sedan tidigare finns också en träbyggnadsstrategi som innebär att trä alltid ska prövas i samtliga bygg- och anläggningsprojekt i kommunkoncernen.

– Jag tycker att kommunen istället ska ställa krav på att bygget är hållbart och att marknaden sedan får välja material, säger han.

Ska minska utsläppen med 85 procent

Håkan Dahlgren anser att kommunens strategi kan leda till högre kostnader vid byggen. Han tycker inte att skattebetalarna ska stå för den notan. Istället borde materialval utredas vid varje bygge.

– Nu vet vi inte hur mycket dyrare det kommer bli då kommunen redan bestämt att det ska byggas i trä. Ett smidigt sätt att slippa en sådan ekonomisk diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!