Beredskapslyftet aktiveras – för att hjälpa Northvolt-anställda

Beredskapslyftet grundades under covidpandemin för att möta utmaningar som uppstod då.
Nu aktiveras det för att hjälpa Northvolt-anställda att hitta nya jobb.
– Ingen kan lösa allt på egen hand, men alla kan göra något, säger Malin Crona, generalsekreterare.

Beredskapslyftet har aktiverats för att föra samman näringslivet och personer som har, eller riskerar att bli, av med sina jobb på Northvolt.

Beredskapslyftet har aktiverats för att föra samman näringslivet och personer som har, eller riskerar att bli, av med sina jobb på Northvolt.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå2025-03-27 01:15

Beredskapslyftet är ett initiativ som startades under covidpandemin 2020, och sedan utvecklats till en ideell förening som huvudsakligen backas upp av näringslivsgiganterna Saab, Axel Johnson, Novare och Wallenbergföretaget FAM.

Under pandemin fick initiativet olika aktörer att samverka så att 300 Sas-anställda kunde stärka upp vården, och sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har de hjälpt över 700 ukrainare att få jobb i Sverige.

– Vår vision är att mobilisera näringslivet vid kriser och utmaningar som samhället själva inte mäktar med, berättar Malin Crona, generalsekreterare på Beredskapslyftet.

Nu i veckan har de valt att aktivera sin organisation för att hjälpa de som drabbats av Northvolts neddragningar att hitta nya jobb.

– Kristina (Sundin Jonsson, kommunchef) kontaktade oss i fredags – och nu är vi redan igång. Det här är lite liknande det vi gjort när vi hjälpt Ukrainare till jobb, säger Malin.

undefined
Malin Crona är generalsekreterare för Beredskapslyftet.

Det Beredskapslyftet ska göra konkret är att matcha uppsagda medarbetare med företag som har behov av att anställa. Det som är unikt i detta läge – jämfört med andra matchningskampanjer – är att Beredskapslyftets personal går igenom kandidaterna för att hitta individer som kan passa till anslutna företag.

– På så sätt behöver rekryterande företag inte “riskera” att få in flera hundra ansökningar, som kan vara tidskrävande att gå igenom. Det jobbet gör våra anställda, säger Malin och fortsätter:

– Istället får företaget ett mindre urval av personer, innan de själva får slutföra rekryteringsprocessen. Dessutom kan vi hjälpa till med guidning kring vilka regler som gäller för de som kommer från andra länder.

undefined
Northvolt begärdes i konkurs den 12 mars, och framtiden för batterifabriken är högst oviss. Konkursförvaltarna arbetar för att hitta nya ägare.

Att ansluta sig som arbetssökande, eller som företag med rekryteringsbehov, är helt gratis. Projektet finansieras av ett flertal aktörer som till exempel Skellefteå kommun, Hitachi Energy, FAM, Investor och Novare.

– Vi har finansiering för fem heltidsanställda fram till sommaren. Det är med andra ord en insats som är väldigt här och nu, säger Malin som säger att de främst vänder sig till icke EU-medborgare som jobbar på fabriken.

– Det finns cirka 1 400 personer som har arbetstillstånd och snabbt behöver hitta ett nytt jobb. Vi ser gärna att vi kan behålla deras kompetens i Sverige.

För att projektet ska fungera krävs dock att många företag ansluter sig, vilket Malin verkligen uppmanar alla att göra. Under torsdagen går de ut med en kampanj i Dagens Industri samt flera tidningar i norra Sverige.

– Utan företagen blir det inga matchningar, så nu är det upp till näringslivet att steppa upp och hjälpa till.

Hur många tror ni att ni kan hjälpa?

– Jag vill inte sätta någon siffra, men vi ska göra vårt allra bästa.

undefined

Att personerna och kompetensen ska bli kvar i Skellefteå, eller åtminstone i norra Sverige, är huvudfokus – men de vill även att företag i andra delar av Sverige ska ansluta sig.

– Vi vet att alla inte kommer att kunna få jobb i Skellefteå, så vi behöver titta bredare, säger Malin.

Malin Crona var själv, tillsammans med grundaren Fredrik Hillelson, på plats i Skellefteå under tisdagen denna vecka. Hon besökte då fabriken och andra intressenter.

– Det var så klart blandade känslor där, men samtidigt många engagerade personer som tror på framtiden. Även själva fabriken var imponerande, och jag hoppas att den får vara kvar i bruk, säger hon.

Fakta

Beredskapslyftet söker företag som främst har rekryteringsbehov med följande kriterier:

Minimilön 28 480 kronor

Anställningslängd minst 6 månader

Helst möjlighet till engelskspråkig personal

Källa: beredskapslyftet.se/northvolt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!