Bedrägeriförsök hos idrottsförening

Nedre Bäcks IF i Skellefteå blev under måndagen utsatta för bedrägeriförsök.
Någon som utgav sig för att vara föreningens ordförande uppmanade kassören till att genomföra en betalning på cirka 40 000 kronor.
– Man blir paff när det ser ut som om jag har skickat ett mejl som jag inte har, säger Ulrika Sandström. 

Foto: Kollage Christoffer Åhlund/TT

Skellefteå2025-03-16 01:00

Nyheten i korthet

  • Nedre Bäcks IF i Skellefteå utsattes för bedrägeriförsök då någon utgav sig för att vara föreningens ordförande och uppmanade kassören att betala en faktura på 40 000 kr.
  • Ordföranden Ulrika Sandström uppmanar till vaksamhet och ifrågasätter om fler föreningar har blivit utsatta för liknande bedrägeriförsök.
  • Polisen uppmanar föreningar att ha flera personer ansvariga för ekonomin för att försvåra för bedragare och arbeta brottsförebyggande.

På måndagseftermiddagen fick Ulrika Sandström, ordförande i Nedre Bäcks IF, ett sms från föreningens kassör. Han frågade om hon hade skickat ett mejl där hon bett honom att betala en faktura på 3 680 euro för sportutrustning från Polen. 

– Man blir paff när det ser ut som om jag har skickat ett mejl som jag inte har. Det känns tråkigt att det är så lätt att påstå sig vara någon man inte är, säger Ulrika Sandström. 

Kassören skickade skärmdumpar från mejltråden till henne, och då såg hon att mejladressen inte var densamma som hennes egen.

– Det är väl i och för sig troligt att ordföranden mejlar kassören och ber dem göra någonting ekonomiskt, och frågan ‘”kan du göra den här betalningen?” Är väl inte konstig, om vi nu sysslade med den typen av betalningar, säger Ulrika Sandström.

När hon sedan såg att betalningen handlade om utrustning från Polen slog hon fast att något var på tok.

– Där får man en rejäl flagga att nej, vi har inte beställt något därifrån.

undefined

Nu ställer Ulrika Sandström sig frågan om det är fler föreningar som har blivit utsatta för samma sak och vill höja ett varningens finger.

– Man måste vara uppmärksam på allt hela tiden – med livrem och hängslen – i sina konversationer som ordförande och kassör, eller överhuvudtaget. Att inte nappa på folks förslag till att ge uppgifter eller göra inbetalningar eller trycka på länkar eller vad det nu än är, säger Ulrika Sandström. 

– Det här är jättevanligt och om man är kassör i exempelvis en förening så ska man vara oerhört observant på sådant här, säger Christoffer Morén, fu-ledare vid polisens avdelning för grova brott 1 i Västerbotten. 

Han säger också att det här ärendet är nedlagt och tillägger att när det gäller den här typen av bedrägeriförsök, så måste man kunna koppla en specifik person, eller personer i Sverige till det misstänkta brottet för att kunna lagföra den eller dem. 

Christoffer Morén vill också ta tillfället i akt att ge tips på vägen. 

– Se till att ni är flera personer som är ansvariga för ekonomin i exempelvis en förening. Man ska göra det svårt för bedragare och på olika sätt arbeta brottsförebyggande. 

Vanliga bedrägerier

Vishing. En hopskrivning av engelskans "voice phishing", är en bedrägerimetod som bedragare använder via telefon. Målet är att lura av mottagaren personlig information, använda BankID eller utföra ekonomiska transaktioner. Bedragarna utger sig ofta för att vara från en bank, myndighet eller någon annan trovärdig organisation. 

Smishing. Bedrägerier via sms. 

Phishing. Nätfiske – falska mejl, chattar eller via nätet. 

Spoofing. När bedragaren på teknisk väg lurar mottagaren att se att samtalet, smset eller mejlet kommer från en avsändare som det inte kommer ifrån. Personen låtsas vara någon annan genom att använda ett falskt användarnamn/nummer. 

Så här kan man skydda sig: 

Var sunt misstänksam mot samtal/sms/mejl där någon ber om känslig information eller som verkar brådskande. 

Om du blir uppringd av någon du misstänker vara en bedragare, be då om deras namn, titel och kontaktuppgifter. Avsluta samtalet. 

Om den som ringer vägrar svara på dina frågor, ger otydliga svar eller försöker slingra sig, kan det vara ett tecken på vishing. Lägg då bara på luren. 

Klicka inte på några länkar som du inte är säker på att de kommer från en trygg källa. 

Källa: Polismyndigheten/Nordea 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!