Skolenheterna tilldelas resurser genom klassisk skolpeng och anslag för städning och lokaler. Men granskningen visar att fördelningssystemet inte fullt ut tar hänsyn till elevernas förutsättningar och behov eller skolorna och klassernas storlek.
Svårt att planera verksamheten efter behov
Storleken på anslagen baseras på uppgifter för ett år i taget och det kan medföra att tilldelningen varierar kraftigt för en enskild skolenhet från år till år. Det innebär en risk att kontinuiteten och möjligheten för rektorer att planera verksamheten efter elevers behov försvåras.
Dessutom pekar granskningen på att lärartätheten och andelen legitimerade lärare varierar i kommunens skolor utan tydligt samband med skolors och elevers behov och förutsättningar. För- och grundskolenämnden bedöms inte i tillräcklig hög grad genomför särskilda satsningar avseende lärarresurser, särskilt på skolor i ytterområden och socioekonomiskt segregerade områden.
Stor utmaning
Fredrik Stenberg, (S) för- och grundskolenämndens ordförande har sett revisionen, men nämnden har inte hunnit ta del av den.
– Men det är en jättestor utmaning att få legitimerade lärare till alla skolor och dessutom att få behålla dem. Vi kommer att titta på revisionen och ta till oss av kritiken, säger han.