Bröderna Lundbergs lastmaskin, som utvecklades 1951 och fick benämningen baklastare, var ett mycket framgångsrikt koncept som vände upp och ner på begreppen inom entreprenadbranschen.
– Idén var genial. Genom att vända på hytten på en jordbrukstraktor och sätta lastaggregatet bak, föddes ett maskinkoncept som blev grunden till dagens moderna lastmaskiner. Totalt tillverkades 33 000 baklastare i Skellefteå, berättar Lars Strömbergsson, utvecklingschef vid Lundberg Hymas.
– Bröderna Lundberg var riktiga nytänkare och pionjärer, inflikar Martin Berntsson som 2017 blev platschef hos Lundberg Hymas.
Samarbetspartner var Volvo och Bröderna Lundbergs Mekaniska växte snabbt. Vid fabriken på Mullberget tillverkades som mest 13 baklastare per dag.
– Under senare delen av 1960-talet ville Volvo att Bröderna Lundbergs skulle börja tillverka midjestyrda lastmaskiner. Men bröderna nappade inte på det utan fortsatte med baklastarna, vilket skulle visa sig vara ett ödesdigert misstag. Om Bröderna Lundbergs istället satsat på midjestyrda maskiner skulle det här förmodligen ha varit ett gigantiskt företag idag, kanske till och med större än vad Northvolts planerade batterifabrik, säger Martin.
1969 kom Samme Lindmark och Helge Karinen in som ägare och 1972 nådde företaget toppen när det gäller antalet anställda. Då arbetade 600 personer i fabriken.
– 1977 började företaget tillverka redskapsbärare och Lundbergaren blev snabbt mycket populär på marknaden, berättar Lars Strömbergsson.
Efter några ägarbyten i slutet av 70-talet och början av 80-talet trädde så finska Valmet in som ny ägare 1984.
– Under Valmet-tiden började man i Skellefteå att tillverka gallringsskördare för skogsindustrin, berättar Lars Strömbergsson, som började sin yrkesbana här 1989.
Förutom skogsmaskiner köpte Valmet upp företaget Nordisk Hymas i Hudiksvall som tillverkade grävlastare.
– Under den ekonomiska krisen i början av 1990-talet var det svårt att sälja maskiner och Valmet tröttnade på verksamheten i Skellefteå efter att ha investerat stora belopp här, säger Martin.
Valmet sålde då företaget till företaget Huddig som också tillverkar grävlastare. Dessa valde efter en tid att lägga ner verksamheten i Skellefteå och istället satsa allt på sin fabrik i Iggesund.
Skelleftefabriken lades i malpåse men verksamhet sparkade efter några år igång igen med David Gustafsson och Torgny Söderlund vid spakarna. Nu var det bara redskapsbärare som gällde.
2008 kom så det finska företaget Lännen, som tillverkar grävlastare i Loimaa, norr om Helsingfors, in som ny ägare.
– Lännen är en av Huddigs största konkurrenter. En annan av deras konkurrenter är Wille som också finns i Loimaa, berättar Lars.
Lundberg Hymas AB utvecklar, tillverkar och säljer kundanpassade redskapsbärare för entreprenadarbeten, fastighetsskötsel, skötsel av vägar och gångbanor, park- och kyrkogårdsförvaltning.
– Fördelen med en Lundbergare är att den kan ta hand om flera arbetsuppdrag, både sommar och vinter. Möjlighet att använda två redskap samtidigt minskar behovet av specialmaskiner, vilket minskar kundernas investerings-, drifts- och underhållskostnader, säger Martin.
De har flera modeller av Lundbergaren med fordonsvikter på mellan fyra och åtta ton.
– Vår storsäljare är den i mitten på sex ton, berättar Martin Berntsson.
När det gäller utvecklingen har företaget satsat hårt på miljön och på arbetsmiljön för förarna.
– Våra hydrauliska komponenter används bara när de verkligen behövs vilket sparar en hel del bränsle. När det gäller ljudnivån i förarhytten är våra tre decibel tystare än konkurrenternas, vilket ger stor skillnad i förarkomforten, berättar Lars.
Av de 22 anställda arbetar fem personer enbart med utveckling.
– Vi ska hela tiden ligga i teknikens framkant, betonar Lars.
När det gäller test av nya maskiner har man ett bra samarbete med Skellefteå kommun.
– De brukar få testa våra maskiner. På så sätt får vi en bra utvärdering, berättar Lars Strömbergsson.
Han kommer att gå i pension senare i år, men Lars är inte orolig för företagets framtida utveckling.
– Vi har en ny generation kunniga konstruktörer som nu tar vid. Bland dem finns min son Per, säger han.
Lundberg Hymas hyr cirka 2 000 kvadratmeter av Repay-huset och de tillverkar idag en maskin i veckan.
– Sverige, Norge och Finland är det som gäller för oss. Vi sneglar också på andra marknader, till exempel Storbritannien. Våra maskiner är populära på flygplatser. Till Kastrup i Köpenhamn har vi levererat 15 maskiner och vi har också ett flertal på Gardemoens flygplats i Oslo. Nato är också en stor kund, avslutar Martin Berntsson.