En enhet inom räddningstjänsten, som arbetar med IVPA (i väntan på ambulans), åkte för cirka ett år sedan på ett larm. Enligt en anonym anmälare ska åtminstone en av de inblandade sedan ha läckt uppgifter om patienten till övriga på stationen. En anhörig till medarbetaren ska även ha lagt ut information om vad personal sett och upplevt på platsen i sociala medier och personen som anmält är mycket upprörd över detta. Hen är även kritisk till att räddningstjänsten får fortsätta med IVPA-uppdraget.
”Hur skall vi kunna lita på räddningstjänsten då vissa inte ens kan hålla sin tystnadsplikt”, skriver personen i anmälan.
Anmälaren skriver att hen för ett år sedan hörde av sig till räddningschef Mattias Hagelin om frågan, men att inget verkar ha hänt. Därför har hen istället anmält tjänstefel och brott mot tystnadsplikten till IVO.
Räddningschef Mattias Hagelin visar sig väl känna till ärendet när Norran kontaktar honom, men han har inte fått information om anmälan till IVO.
Han berättar att han fick in synpunkter på hanteringen för ett år sedan. Det kom in anonymt. En utredning gjordes för att få grepp om saken. Mattias Hagelin har även fört samtal med de inblandade och informerat personal om vad som gäller. Bilden som framkom då skiljde sig från det som stod i anmälan.
– Tyvärr gick det inte att följa upp och berätta vad vi gjort, eftersom anmälan var anonym. Men jag kan säga generellt att det är en liten balansgång kring hur vi utvärderar hur vi hanterar händelser, vad vi kan berätta och inte och hur vi hanterar eget mående, säger Mattias Hagelin.
Sekretessbestämmelserna är reglerade i avtalet med regionen gällande IVPA. Mattias Hagelin påpekar att vårdsektorn har betydligt starkare sekretess än räddningstjänsten, även om de också har sekretess.
– Hos oss är i regel alla uppgifter öppna och om någon begär ut dem så prövar vi dem. I sjukvården är allt sekretess från början och sedan kan den prövas.
På frågan om de utbildar medarbetarna i vårdsekretess svävar han något på svaret. De lyfter sekretessfrågor regelbundet, mest med fokus på den lag de som räddningstjänst ska följa. Han påpekar att personalen som jobbar med IVPA också får utbildning av regionen, men han vet inte om vårdsekretess ingår där.
– Vi gör detta på uppdrag av regionen och vi ska göra allt vi kan för att hantera uppdragen väl, säger han.
Han berättar även att de efter detta har utbildat all personal om gränserna för de olika sekretesslagstiftningarna de har att förhålla sig till i sitt arbete.
Norran kontaktar Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i regionen. Han ser ”väldigt allvarligt” på det som inträffat.
– Det här får absolut inte förekomma. De som har avtal med oss om IVPA har också vårdsekretess. Jag blir bekymrad om man bedriver IVPA med en sådan liberal syn på sekretess i vårdfrågor.
Han är också förvånad över att han inte informerats om ärendet.
– Att de inte har meddelat detta är bekymmersamt.
Han är också tydligt med att kraven på sekretess framgår av avtalet samt att det ingår i grundutbildningen som regionen håller för IVPA-personal.
Nu hoppas han att det i och med IVO-anmälan blir en utredning av hela händelsen.