Brottsoffret har berättat i polisförhör att han var på besök hos 35-åringen den aktuella helgen eftersom han är bekant med 35-åringens flickvän sedan lång tid tillbaka, och att de två har en stark vänskapsrelation.
Plötsligt inleddes våldsdramat med misstankar och yxvåld och dödshot.
Så här kommenterade advokat Jens Nyström yxdramat och klientens svar om nödvärn:
Målsäganden, som vid rättegången begärde 100 000 kronor i skadestånd, beskrev:
– Jag somnade i soffan. Sedan vaknade jag upp av att jag fick en yxa i huvudet. Han sa att han skulle döda mig. Han bad mig att sträcka fram händerna för att han skulle hugga av dem. När jag vägrade krypa som en hund högg han mig. Han gjorde sedan en snabb rörelse och sträckte sig efter en köttyxa i köket, då tog jag chansen och sprang.
Den åtalade 35-åringen menade att det var han som blev angripen:
– Han svingade den stora yxan mot mig men missade. Då slog jag honom en gång i pannan med ett föremål, minns inte vad. Sedan backade jag mot köksön, fick tag på köttyxan och slog honom en gång med yxan i smalbenet eller i knäet. Jag slog en gång.
Efter förra veckans rättegång beslutade tingsrätten att den häktade 35-åringen skulle försättas på fri fot.
Detta var en indikation på att han antingen skulle frikännas eller få ett lindrigt straff.
På torsdagen meddelade Skellefteå tingsrätt domen mot 35-åringen.
Tingsrätten friar mannen från båda åtalspunkterna.
Den innebär en dramatisk vändning sett till vad åklagare Anna Wäppling yrkade på: en fällande dom på minst två års fängelse för de misstänkta brotten.
Eftersom det inte fanns några vittnen till själva våldsdramat hade tingsrätten att bedöma de två männens versioner av händelseförloppet, och se vilken stödbevisning det fanns.
Tingsrätten skriver att målsägandens berättelse måste bedömas med viss försiktighet eftersom han, enligt honom själv, var både drog- och alkoholpåverkad under helgen samt att hans berättelse innehåller en rad svårförklarliga moment.
Det handlar om hur 35-åringen påstås ska ha bytt yxa under det snabba förloppet, likaså påståendet om att 35-åringen haft blod på sina fötter (vilket polisens fotografier inte visat).
Ur domen:
”Bevisvärdet av målsägandens uppgifter om det avgörande händelseförloppet kan sammantaget inte anses särskilt högt. För att beviskravet ska vara uppfyllt krävs därför att hans berättelse får starkt stöd.”
Sammantaget ger inte den samlade bevisningen, fortsätter tingsrätten, ett tillräckligt starkt stöd för att målsäganden berättelse ”ska läggas till grund för bedömningen”.
Och vidare:
”Istället ska 35-åringens (Norrans anm) uppgifter om vad som hände godtas. Enligt tingsrätten har åklagaren inte motbevisat påståendet om nödvärn, hans agerande har inte varit uppenbart oförsvarligt. Därför ska han frikännas helt från åtalet.”
Advokat Jens Nyström:
– Min klient känner stor lättnad över den friande domen. Bara det faktum att vara misstänkt för den typen av brottslighet är påfrestande, och när han vet att han själv först blev angripen och agerade i nödvärn.
Kommentar till tingsrättens bevisvärdering?
– De har bland annat tagit fasta på att målsägandens berättelse avviker från vad som framgår av den tekniska bevisningen.
– En annan viktig detalj är att det, inför rättegången, inte gjorts spårsökning efter DNA eller fingeravtryck på flera yxor som påstås ska ha använts. De svaren kunde ha gett besked om vem som hållit i vilken yxa, tillägger Jens Nyström.