Mellan en nybyggd padelhall och ängsmark ligger Anderstorps koloniförening. Vinbärsbuskarna är fulla av bär och i pallkragarna trängs alla möjliga sorters kål och grönsaker.
– Det är som en oas mitt i allt, säger Nils-Göran Westermark, ordförande för Anderstorps koloniförening.
För 10 år sedan var 40 uthyrda lotter och föreningen hade 27 medlemmar. Men under Nils-Görans tid som ordförande har medlemmarna strömmat till och i år är 110 av 117 koloniföreningens odlingslotter uthyrda.
– Det är väldigt roligt. Intresset för att odla har ökat i hela samhället. Människor i alla åldrar hör av sig till oss, men vi har märkt att fler unga söker sig hit, säger han.
Föreningen har en aktiv styrelse och 85 medlemmar.
– Om man räknar med alla familjemedlemmar som är här så handlar det om nästan 250 personer, säger han.
Men kommunens plan på att etablera en företagspark i området väcker oro bland föreningens medlemmar. Enligt den nya detaljplanen ska området avsättas för handel, kontor och småindustri och det finns uppgifter om att koloniområdet kan komma att minskas.
– Vi vet inte så mycket i nuläget. Vi väntar på besked från kommunen, säger ordförande Nils-Göran Westermark.
Han hoppas på en konstruktiv dialog, som vid 2017 när det fanns planer på att flytta koloniträdgården.
– Då fanns det planer på att dra en väg genom koloniområdet, men vi löste det genom att prata med kommunen. Det var ett viktigt steg för oss och nu har vi fått ännu fler medlemmar, säger han.
Åsa Wallin är planhandläggare för detaljplanen för Anderstorps företagspark, på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Skellefteå. Hon vill inte uttala sig om hur koloniområdet kommer att påverkas eftersom arbetet precis har påbörjats.
– Detaljplaner tar tid och vi brukar inte uttalas oss innan samrådet. Vi är medvetna om föreningens önskemål om att få behålla koloniområdet, vilket vi tar med oss i planarbetet, säger hon.
Vid en av odlingslotterna står Helena Andersson och plockar hallon. Hon har varit medlem i 8 år. I hennes pallkragarna frodas morötter, potatis, rödbetor och gräslök.
– Under pandemin kom väldigt många nya medlemmar och förra sommaren såg jag flera nya personer som grävde i jorden. Det känns roligt. Det finns många som bor i lägenhet som vill odla och då är koloniföreningar en bra lösning, säger hon.
För några år sedan fick Helena diagnosen utmattningssyndrom. Att odla blev en av de saker som hjälpte henne att må bättre.
– Det har varit min räddning att komma hit och plocka lite hallon. Det är kravlöst och jag bestämmer själv hur mycket jag vill göra. Man kommer ut i naturen, påtar i jorden och småpratar lite om man orkar. Det blir en paus från alla tankar som snurrar, säger hon.
Sammanhållningen i föreningen har varit till hjälp.
– Det finns alltid någon som kan titta till odlingen eller hjälpa till med att vattna, säger hon medan hon plockar upp en morot ur jorden.
Både Helena Andersson och Nils-Göran Westermark hoppas att koloniföreningen får fortsätta att växa.
–Jag förstår att Skellefteå växer och att det behövs mer mark när nya företag etableras. Men samtidigt är det viktigt att människor har en meningsfull fritid och får möjlighet att vara ute i naturen. Vi hade gärna haft fler odlingslotter att erbjuda, säger Nils-Göran Westermark.