Anders speglar Skellefteås utveckling inför Northvolt

Författaren och journalisten Anders Steinvall, Uppsala, släpper i september boken ”Batterifabriken – Skellefteå och resan mot framtidslandet”. ”Under det här arbetet har det varit nästan det intressantaste och roligaste att höra utifrånperspektivet på Skellefteå. Det är extremt positivt både i berättelsen om bemötandet man fått och den attityd man har mött. Som uppvuxen här för länge sedan känns det: Här har det hänt något”, säger Anders Steinvall.

Anders Steinvall berättar att ”Batterifabriken – Skellefteå och resan mot framtidslandet” inledningsvis skildrar den utveckling som ledde fram till Northvolts etablering. ”Resten av boken belyser olika konsekvenser av utvecklingen: bostadsbyggande, stadsplanering, basindustrin och så vidare”, berättar han.

Anders Steinvall berättar att ”Batterifabriken – Skellefteå och resan mot framtidslandet” inledningsvis skildrar den utveckling som ledde fram till Northvolts etablering. ”Resten av boken belyser olika konsekvenser av utvecklingen: bostadsbyggande, stadsplanering, basindustrin och så vidare”, berättar han.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-06-10 06:15

Han är född och uppvuxen i Skellefteå. Han jobbade som sportjournalist på Norran då han lämnade för DN och Stockholm 1984. 2006 återkom han och var i 2,5 år chefredaktör för Norran.

– Från 1984 fram till 2006 är det är lite ett svart hål i min Skelleftehistoria. Jag levde i en annan värld och gjorde annat.

Anders konstaterar att han känner till krisen för Boliden och att hyreshus plomberades då de stod tomma.

– Men mina blickar var riktade åt annat håll.

Idén till boken kom i ett samtal med Norrans dåvarande vd Anders Westermark och annonschefen Robert Brännström. Steinvall har länge varit fascinerad av London och under det senaste decenniet skrivit tre böcker om metropolens utveckling.

Frågan kom upp om Skellefteås utveckling kunde dokumenteras i bokform – och om Anders ville kliva på tåget.

– Jag funderade och insåg att det skulle vara intressant. Stiftelsen Skelleftepress bidrog med en summa pengar så att jag skulle kunna tillbringa den tid som behövdes i Skellefteå. Arbetet med boken, från och idé och planering till färdigställande, har jag dock gjort helt självständigt.

undefined
På Ainas träffades en gång Anders Steinvalls föräldrar. Som så många andra hade de som barn bott på Skellefteås landsbygd innan de hamnade i staden, en resa många familjer gjort.

Anders konstaterar att han själv kommer från en rätt typisk Skelleftefamilj där föräldrarna föddes före andra världskriget.

– Många hade sin förankring på landsbygden och levde ute i byarna. Sedan flyttade många till stan och fick jobb.

Vi ses på Ainas där Anders mamma jobbade som servitris då hon möttes Anders pappa.

– Hon kom från en by utanför Stavaträsk, men ville leva ett annat liv. I mitten av 1950-talet var Skellefteå en stor kaféstad. Jag brukar gå hit och tänka på mina föräldrar, säger han.

Anders Steinvall har intervjuat ett 70-tal personer till boken. Han ville inte skriva en historiebok – istället pekar han på att det finns parallellhandlingar, skeenden som levt ett eget liv, men som sedan förenas i och med Northvolts beslut att etablera batterifabriken i Skellefteå.

– En del handlar om hur SGF och sedermera Northvolt bildades, en annan hur Skellefteå kommun redan tidigare hade strävat mot en förnyelse genom ett utvecklingsarbete och framtidsstrategi.

– Berättelsen sträcker sig fram till att produktionen förhoppningsvis kommer igång i slutet av det här året.

undefined
Anders Steinvall besöker här den del av Northvolt som få har sett. Här planeras produktionslinorna tre till fem på Northvolts industriområde.

Vad har bidragit till förändringen – ändrades rekryteringen till de tyngsta positionerna inom kommunen?

– Det tror jag även om jag inte ska göra den bedömningen. De jag har intervjuat är personer som i de allra flesta fall på ett eller annat sätt varit inblandade i historien kring Northvolt och att dra fram framtidstrategin för Skellefteå. Många lyfter fram kommundirektören Kristina Sundin Jonsson. Hon fick som jag tolkat det ett uppdrag ett bygga upp för en framtidsstrategi: vi måste vända utvecklingen. Så beskrev hon också det uppdrag hon fick av Bert Öhlund när hon fick tjänsten.

Anders Steinvall skattar gott då han konstaterar att han kan vara den ende utanför kommunen som läst a-l-l-a dokument kopplade till 2030-strategin.

–Jag har försökt grotta ned mig ganska rejält. Det är ett ganska omfattande dokument, ett imponerade jobb de gjorde. Både att samla på sig kunskap, men också dialogen med invånarna och alla andra aktörer i lokalsamhället.

Skellefteå är dock inte ensam stad i Västerbotten. En bild av det i boken är slagsmålet på uppvärmningen i en match på Skellefteå Isstadion mellan Skellefteå och Björklöven 1980. Hur det slutade? Vaktmästaren släckte ned.

– Ett kapitel handlar om regionala perspektiv. Det har varit en del av min uppväxt att man tittar lite avundsjukt på Umeå. Många i Umeå har genom åren inte haft en så positiv syn på Skellefteå. I skenet av den bakgrunden är det ganska intressant det som sker: plötsligt hamnar allt ljus på Skellefteå och det vet jag inte om alla tycker är så kul.

En annan bild: Då Northvolt ska besöka Skellefteå och en helikopter står och väntar på Norrvalla så att de ska hinna se hela området.

Almedalen i juli 2017: Northvolt säger att bara Skellefteå och Västerås återstår i pitchen om batterifabriken.

Har du förstått att Kraftbolagets vd Hans Kreisel och andra redan då var rätt säkra på att fabriken skulle hamna i Skellefteå? Detta på grund av de elintensiva datacenter som var på väg till Mälardalen.

– Det förstod jag inte då. Jag var ganska okunnig om hur energitillgångsfrågan såg ut i landet. Med den talade oerhört mycket för – Skellefteå. Jag ska inte avslöja allt som sagt i intervjuerna – men alla aktörer visste att det var så.

Anders har inte bara ett förflutet som Skelleftefödd. Han har också bott i Västerås i 18 år – innan det nu blev Uppsala. 

– 2017 trodde jag att den ingenjörstäthet som Västerås har skulle väga väldigt tungt, men jag hade då inte fattat energifrågan.

Det har sagts att det var en framgångsfaktor att Skellefteå skickade fram rätt personer att möta Northvoltledningen?

– Det tror jag. Under det här arbetet har det varit nästan det intressantaste och roligaste att höra utifrån perspektivet på Skellefteå som är extremt positivt både i berättelsen om bemötandet man fått och den attityd man har mött. Som uppvuxen här för länge sedan känns det: Här har det hänt något.

Anders Steinvall konstaterar att det fanns i vart fall två kommuner till som kunde erbjuda rätt miljö för den stora fabriken.

– Det var intressant då att Peter Carlsson studerade i Luleå och var väl bekant med kommunen och ändå var det här han kände att omständigheterna var rätt. I Skellefteå Kraft finns mycket kompetens och många duktiga personer som kanske inte kommit fram i den här berättelsen. De gjorde att stort jobb i den här processen.

Anders Steinvall tror att det Skellefteå bland annat genomgår nu är en gentrifiering, ett begrepp som normalt används vid en social statushöjning av ett område i samband med samhällsutveckling i en storstad.

– Jag har tänkt på det. Man kan säga att det är en gentrifieringsprocess. Skellefteå har inte varit föremål för något större intresse – och nu plötsligt är kommunen jätteintressant. Det kommer in pengar som gör att marknaden plötsligt växer – och med den växer fastighetspriserna.

Anders Steinvall kommer att återkomma till Skellefteå runt releasen av boken.

Anders Steinvall

Namn: Anders Steinvall.

Ålder: 63.

Bor: Uppsala.

Familj: Hustrun Kerstin, två vuxna döttrar, tre barnbarn.

Aktuell: Med boken ”Batterifabriken – Skellefteå och resan mot framtidslandet” som utkommer i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!