Allt fler våldtäkter anmäls i Skellefteå: ”Känner inte igen beskrivningen att brotten inte prioriteras”

Allt flera våldtäkter anmäls i Skellefteå – och just nu pågår åtta utredningar mot lika många misstänkta. ”Vi känner inte igen beskrivningen att dessa brott inte prioriteras”, säger Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå.

Lars-Marthin Markstedt är chef för Skelleftepolisens avdelning för ”brott i nära relation”.

Lars-Marthin Markstedt är chef för Skelleftepolisens avdelning för ”brott i nära relation”.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2019-09-14 08:01
undefined
Lars-Marthin Markstedt är chef för Skelleftepolisens avdelning för ”brott i nära relation”.

Fredag den 6 september genomfördes en tyst manifestation utanför polishuset i Skellefteå där 24 kvinnor medverkade.

– Vi är här för att visa hur få anmälningar det är som leder till fällande domar för sexualbrott, påpekade Fanny Åström i Norran.

”Sexualbrott prioriteras tyvärr inte”

– Det är ett viktigt ämne, bra att åsikter lyfts fram och att det blir en diskussion, säger Lars-Marthin Markstedt, chef för avdelningen för ”brott i nära relation” vid polisen i Skellefteå.

Var femte till åklagare

Statistiken visar att det skedde en ökning av antalet anmälda våldtäkter till polisen i Västerbotten under 2018 till drygt 200, varav en tredjedel gäller Skellefteå lokalpolisområde.

Utsatt för ett sexualbrott? Här är polisens viktigaste tips

Av dessa redovisade polisen var femte utredning till åklagare för beslut om åtal skulle väckas.

Vad är förklaringarna till att bara var femte ärende redovisas till åklagare?

– Det är ofta komplicerade ärenden där det oftast handlar om två personer – och inga vittnen. Många gånger drar man sig för att anmäla i anslutning till händelsen vilket gör att mycket stödbevisning, om den funnits, går förlorad.

Hur ser polisen på påståendet att det är ”i princip riskfritt att våldta någon”?

– Vi känner inte igen oss i den beskrivningen, exempelvis att det ”inte skulle vara coolt att utreda sexualbrott”. Jag hoppas verkligen att det inte sprids en uppfattning om att det är meningslöst att göra en polisanmälan, detta är något som prioriteras av polisen.

– Och även om vi inte når fram till att lagföra de som misstänks så träder för brottsoffret ett antal andra hjälpsamma människor in – inom sjukvården, psykiatrin, socialtjänsten – för att hjälpa den drabbade med att hantera händelsen, tillägger Lars-Marthin Markstedt.

undefined
Sju personer arbetar vid avdelningen för ”brott i nära relation i Skellefteå”, där sexualbrott ingår. Det handlar om allt från sexuella ofredanden till grova våldtäkter.

Enligt Lars-Marthin Markstedt utreds just nu vid polisen i Skellefteå ett 30-tal olika anmälda sexualbrott.

Åtta av dessa är våldtäkter där det i samtliga fall finns en utpekad gärningsman, som också är bekant med offret. Ingen person sitter frihetsberövad.

Minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse, varför sitter ingen av dessa åtta personer frihetsberövad?

– Det kan handla om att händelsen går längre tillbaka i tiden, att det inte bedöms vara risk för fortsatt brottslighet eller en flyktfara. Då behöver det inte automatiskt innebära skäl för häktning, svarar Lars-Marthin Markstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!