Med tanke på att det sker många uppslitande rättsliga prövningar vid svenska domstolar så är det kanske inte helt överraskande att det ibland förekommer hotfulla situationer och känsloyttringar både inne och utanför rättssalarna.
Det händer också att personer, när de får besked av tingsrättens personal om utfallet i en rättslig prövning, blir verbalt aggressiva.
En annorlunda händelse inträffade i Skellefteå tingsrätt i mars i fjol. En 40-årig man, som var på besök, gjorde sig skyldig till försök till utpressning mot en annan besökare.
– Han sa att han skulle knivhugga mig om jag inte betalade en påstådd skuld, berättade målsäganden i förhör.
40-åringen dömdes för försök till utpressning och narkotikabrott till sex månaders fängelse. Han skulle också avtjäna 14 månaders fängelse för ett personrån.
Tisdag den 6 juli hölls rättegången mot två män som åtalats för ett personrån mot en kvinna den 9 juni i Skellefteå.
En åhörare i salen, en medelålders man, blev enligt uppgifter till Norran högljudd.
Det fick till följd att rättens ordförande, förre lagmannen Jan Erik Oja, beslutade att mannen skulle lämna rättssalen.
I en skriftlig rapport som Oja lämnat till tingsrättens chef, lagman Christel Lundmark, sammanfattar han händelsen så här (Norran har ändrat namnuppgifter):
”När åhöraren stod i dörröppningen på väg ut vände han sig en av de åtalades håll och uttalade med hög röst och i aggressiv ton: ”Han ska dödas”, varefter han gick ut och stängde dörren efter sig.”
Christel Lundmark säger till Norran:
– Jag blev direkt efter förhandlingen informerad av rättens ordförande att det förekommit någon form av incident med en åhörare. Denne ska ha riktat sig mot en av de tilltalade, åhöraren ska ha uttalat sig på ett hotfullt sätt. Förutom att rättens ordförande har informerat mig om händelsen så har jag lämnat in en incidentrapport till Domstolsverket.
– Nästa steg är att ta ställning till om det ska göras en polisanmälan. Det är lika tråkigt som allvarligt när något sådant här händer, att man inte respekterar den trygghet som alla ska kunna ha i en domstol. Detta gäller avsett om man är där som besökare, vittne, tilltalad eller målsägande – ja, alla i rättssalen.