Ahmed skadades allvarligt: ”Minns inget från olyckan”

Den helt vanliga måndagsmorgonen slutade i katastrof. På väg till skolan var 16-årige Ahmed Dawood med om en allvarlig olycka – som höll på att kosta honom livet.

16-årige Skelleftebon Ahmed Dawood var med om en allvarlig cykelolycka för en dryg månad sedan. Sedan nästan två veckor tillbaka är han utskriven från sjukhuset.

16-årige Skelleftebon Ahmed Dawood var med om en allvarlig cykelolycka för en dryg månad sedan. Sedan nästan två veckor tillbaka är han utskriven från sjukhuset.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2023-10-16 06:00

Den 11 september var en fin höstdag i Skellefteå. Solen sken när Ahmed Dawood, som bor på Morö Backe, var på väg till skolan. Han går första året på gymnasiet och siktar på att jobba som lastbilschaufför i framtiden.

undefined
Troligtvis cyklade Ahmed upp för den här backen när han skulle till skolan den morgonen. ”Jag är inte helt säker, men jag brukar ta den vägen”, säger Ahmed.

– Ibland tar jag bussen till skolan och ibland cyklar jag. Den morgonen cyklade jag, säger Ahmed.

Vilken väg han cyklade minns han inte, men troligtvis tog han den vanliga vägen.

– Jag brukar cykla genom Moröhöjden, så det var säkert den vägen jag tog. Men jag vet inte, jag minns inte så mycket från morgonen. Och jag minns ingenting från olyckan.

Det var på Norrbölegatan nedanför Norrvalla som olyckan inträffade. Exakt vad som hände är oklart, men personer som Ahmeds familj pratat med vittnar om att han krockade med en personbil.

– Han ska ha flugit framåt över styret, säger Ahmeds storasyster Maroa.

Larmet kom in till SOS Alarm klockan 08.28. Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till platsen. Även Norran var på plats kort efter olyckan och rapporterade:

– En person ligger på bår och förs in i ambulansen, sa Norrans reporter.

Den personen var Ahmed. Han hade ingen cykelhjälm på sig och hade slagit i huvudet. Senare behövde räddningstjänsten spola bort blod från asfalten efter den kraftiga smällen.

undefined
Här inträffade olyckan. Räddningstjänsten fick spola bort blod från gatan.

Ahmed fördes till akuten, där personal direkt började vårda honom för de akuta skallskadorna. Samtidigt hade en av Ahmeds kompisar ringt Ahmeds pappa Rami, för att berätta vad som hade hänt.

– Han sa att Ahmed hade varit med om en olycka och förts till sjukhus, säger Rami.

undefined
Ahmed fördes från olycksplatsen i ambulans.

Pappa Rami och mamma Laila åkte direkt till akuten. Även Ahmeds syster Maroa åkte dit. Hon beskriver de obehagliga scenerna när hon klev in i rummet där Ahmed vårdades.

– Han låg i en säng och runt honom var säkert 20 olika personer som jobbade med honom. Det var läkare och sjuksköterskor överallt. Där och då förstod jag att det var väldigt allvarligt, säger Maroa.

Ahmed hade drabbats av flera kraftiga hjärnblödningar och det togs beslut om att han skulle föras till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för operation.

– Det var bråttom. Det bästa alternativet hade nog varit om han hade kunnat åka ambulanshelikopter, men helikoptern var ute på annat uppdrag så det fick bli vanlig ambulans, säger Maroa.

Ambulansen åkte i väg med Ahmed, medan familjen tog egen bil. Mamma Laila berättar att hon minns bilresan med skräck.

– Jag var rädd att förlora min son.

På plats i Umeå opererades Ahmed. Maroa säger att hon minns att kirurgen sa att det skulle bli en väldigt komplicerad operation.

– Han sa att han skulle göra sitt bästa, men att det inte var säkert att Ahmed skulle klara sig.

För att komma åt de akuta hjärnblödningarna – och lätta på trycket – behövde läkarna öppna upp huvudet. I dag har Ahmed stygn som går längs huvudet, han saknar också en bit av skallbenet.

– Det är lite mjukt om man känner på vissa ställen, säger han.

undefined
Stygnen på huvudet vittnar om den omfattande operationen som gjordes efter olyckan. För att komma åt de allvarliga hjärnblödningarna behövde läkarna öppna upp Ahmeds huvud.

Ahmed sövdes ner under operationen, som tog över fem timmar. Strax efter midnatt fick familjen beskedet att operationen hade gått bra.

– Men läkarna sa att det fortfarande inte var säkert om Ahmed skulle överleva, säger Maroa.

De efterföljande dagarna beskriver Maroa och föräldrarna som ”fruktansvärda”. Ahmed låg nedsövd på intensivvårdsavdelning. Samtidigt hade han drabbats av flera komplikationer, bland annat en allvarlig blodpropp, och han svävade mellan liv och död.

Under sjukhusvistelsen var familjen på plats i Umeå, inklusive Ahmeds äldsta syster Marianna som hade kommit upp från Göteborg.

– Så fort jag fick samtalet om olyckan bokade jag biljett upp till Umeå, säger hon.

Familjen säger att det var svårt att fokusera på något annat än Ahmed under tiden på sjukhuset.

– Vårdpersonalen sa att vi borde lämna för att äta lite, eller ta lite luft. Men vi ville inte, vi ville vara hos Ahmed, säger pappa Rami.

undefined
Det här är bilder på Ahmed från när han vårdades på sjukhus. I nästan två veckor låg han nedsövd.

Fredag den 22 september opererades Ahmed en andra gång. Han hade då legat nedsövd i elva dagar.

– Det hade gjorts ett försök att väcka honom, men det gick inte. Hans kropp orkade inte, säger Maroa.

Helgen efter operationen gjordes ett nytt försök att väcka Ahmed – och då gick det.

– När han vaknade var han först väldigt förvirrad. Han visste inte att han hade varit med om en olycka och han visste inte att han var i Umeå.

Ahmed berättar om sina första minnen efter att han vaknade:

– Jag var väldigt trött och det tog ett litet tag för mig att förstå vad som hade hänt. Jag minns att jag låg i en sal, men mycket mer än så minns jag inte.

Efter uppvaknandet vårdades han ytterligare några dagar i Umeå innan han flyttades till Skellefteå. Och för mindre än två veckor sedan kunde han skrivas ut från sjukhuset.

– Jag har fortfarande kontakt med sjukvården och tar medicin varje morgon och kväll. Men jag får vara hemma, det är väldigt skönt.

undefined
Norran träffade Ahmed hemma i lägenheten på Morö Backe.

Både Ahmed och familjen är tacksamma över den sjukvård Ahmed fått – och konstaterar att det hade kunnat gå mycket värre.

– Det känns fantastiskt att han är hemma igen. Det är så mycket skönare att se honom här än i en säng på IVA, säger Maroa.

undefined
Ahmed behöver inte längre vara på sjukhus, men tar dagligen medicin. En sådan här förifylld spruta tar han två gånger om dagen – en på morgonen och en på kvällen.

I dag mår Ahmed, efter omständigheterna, förhållandevis bra. Han pratar och går utan problem, och säger att han inte har så ont längre. Hans förhoppning är att kunna vara tillbaka på skolan någon gång under hösten.

Samtidigt är det tydligt att olyckan satt sina spår. Förutom det visuella, stygnen på huvudet, säger Ahmed att han är trött.

– Och jag är ljuskänslig. Det är tråkigt, jag tycker om att spela dataspel men det kan jag inte riktigt göra just nu.

Om några veckor ska han opereras igen.

– Jag ska få tillbaka skallbenet.

Efter olyckan inledde polisen en utredning och de senaste veckorna har familjen försökt få svar från polisen om hur det går med utredningen. Men trots upprepade kontaktförsök har familjen inte fått några svar.

– Det är konstigt. Jag tycker vi borde få veta hur utredningen ligger till och om polisen lyckats reda ut vad som hänt. Det här är en väldigt allvarlig händelse, säger Maroa.

Först när Norran når Lars Westermark, polischef i Skellefteå, kommer ett svar på frågan. Inledningsvis upprättades en anmälan om vårdslöshet i trafik – men utredningen har lagts ned.

undefined
Lars Westermark, polischef i Skellefteå.

Lars Westermark säger att polisen genomfört flera utredningsåtgärder.

– Man har bland annat dokumenterat olycksplatsen, samt förhört bilföraren och vittnen. Efter det har förundersökningsledaren gjort bedömningen att det, utifrån uppgifterna som finns, inte går att utreda vem som orsakat olyckan.

Det går helt enkelt inte att säga vems fel det var?

– Nej, precis, säger Lars Westermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!