Under torsdagen presenterades årets ANDTS-undersökning i Skellefteå kommun där ungdomars drogvanebeteende bland annat kartlagts. Mattias Käller och Anna Schönfeldt vid FRIS, förebyggande rådet i Skellefteå, presenterade siffrorna via ett digitalt möte.
Totalt har 728 elever från årskurs nio i kommunen svarat på enkäten samtidigt som bara 694 från årskurs två svarat, där det varit ett stort bortfall som kan bero på sjukdomsfrånvaro relaterat till covid-19, berättar Anna.
Årets kartläggning visar att alkoholkonsumtionen minskat i årskurs nio men haft en liten ökning i årskurs två. Men även om konsumtionen totalt sett minskat har tillgängligheten ökat.
– Vi vet att smuggelsprit är fortsatt lättillgängligt över sociala medier. De ser bloggare och influencers som lägger ut fina bilder på sociala medier vilket influerar ungdomarna, säger Anna.
Relaterat till alkoholkonsumtion har även en undersökning gjorts där elever fått svara på om de kört motorfordon i berusat tillstånd. Där ligger Skellefteå på en låg nivå jämfört med övriga riket.
– Åtta stycken har kört berusade, det är ändå åtta för många men vi ligger på en låg nivå jämfört med tidigare år. 34 individer i årskurs två har kört berusade vilket också är för mycket men ändå en förbättring, säger Mattias.
2017 hade Skellefteå kommun en topp sett till användning av narkotika bland sina elever, då sju procent i årskurs nio uppgav att de brukat narkotika. Årets undersökning visar att den siffran nu är tre procent i årskurs nio.
– I årskurs två ser vi dock en liten uppgång från sju till åtta procent, där det är en nedgång på pojkar men en ökning bland flickor vilket ger en ökning totalt sett, säger Mattias som lyfter bilden om cannabis som sprids via tv-serier som ett problem:
– Det är färre ungdomar i dag som anser att cannabisrökning kan ge skadliga effekter jämfört med 1994. Det kan bero på vad ungdomarna får för bild av cannabis från tv-serier som de ser.
Doping är ett fortsatt problem bland framför allt killar och där ligger kommunen faktiskt över snittet i hela riket.
– Det är bara killar som uppgett att de använt anabola steroider i årskurs nio. Det har gått ned totalt sett bland både årskurs nio och årskurs två men vi ligger fortfarande lite för högt upp, säger Anna.
Om killar är överrepresenterade inom doping gäller tyvärr samma för tjejer på frågan om "du känt dig otrygg på gator och torg?". Där har hela 41 procent bland tjejerna i årskurs två svarat ja, och nästan lika många tjejer i årskurs nio, samtidigt som det bland killar är väldigt få som upplevt otrygghet.
– Det är alldeles för stor skillnad på pojkar och flickor. Vi tycker inte det är okej, för har man upplevelsen att man känner sig otrygg så påverkar det ens vardag. Om vi inte jobbar med det nu i Skellefteå är risken att siffrorna kommer bli ännu sämre, avslutar Mattias.