Under fredagen presenterade SKR, Sveriges kommuner och regioner, siffror som visade att Sverige bara fått en tredjedel av de vaccindoser som de planerat för. Vaccineringen följer således inte den bestämda tidsplanen och målbilden att vara klara med samtliga över 18 år innan halvårsskiftet kan komma att spricka.
Men vaccinationen har pågått sedan årsskiftet och i Skellefteå Kommun har nu samtliga personer som bor på vård- och omsorgsboenden ått sina första doser av vaccinet mot covid-19. Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun, berättar nu om när dessa personer kommer att vara helt färdigvaccinerade.
– Vi kommer att ha vaccinerat samtliga vård- och omsorgsboenden, och samtliga medarbetare, med den andra dosen i mitten av mars.
Hur har arbetet med vaccinationen gått?
– Det har gått bra. Det är en väldigt hög andel som tackar ja till vaccin, sen är det klart att det blir mycket jobb med logistik att vaccinera så många individer. Vi har tillsammans med regionen gjort ett jättefint arbete och hjälpts åt på bästa sätt, säger hon.
Parallellt med vård- och omsorgsboenden har även vaccineringen för personer med hemtjänst börjat och Peter Näsström, verksamhetschef på hemtjänsten, berättar att det än så länge flyter på bra med det arbetet.
– Ett antal av personerna med hemtjänst måste vaccineras i hemmet, det är väl 200–250 stycken i kommunen som behöver det för att de av medicinska skäl inte kan ta sig till hälsocentralerna. Och de allra flesta av de som ska vaccineras hemma har fått sin första spruta, så vi ligger bra till där, säger Peter Näsström.
Hur ser ert arbete ut, vad gör ni i den här processen?
– Det är ju regionerna och hälsocentralerna som ansvarar för vaccinationerna och vi hjälper dem utifrån de behov de har. Med hemtjänst så hjälper vi till med att ta fram vilka som har hemtjänst och ska vaccineras. Vi samlar in hälsodeklarationer och förmedlar dem till hälsocentralerna och den logistiken så att säga.
Hur långt har ni hunnit med de som har hemtjänst men som inte behöver vaccineras i hemmet?
– Resterande som har hemtjänst och kan ta sig dit, de kallas från sina hälsocentraler och de siffrorna har jag inte för det är olika för varje hälsocentral, säger Peter Näsström.